
Czosnek znany jest ludziom od tysięcy lat. W kuchni znajduje szerokie zastosowanie, ale nie wszyscy wiedzą, jak uzyskać wielkie główki. A metody w uprawie, które pozwalają wyhodować duży czosnek, naprawdę istnieją i każdy może z nich skorzystać. Bo czy jest coś lepszego niż czosnek z własnej grządki?! Poznaj patent dorodne plony.
Z reguły czosnek jest wytrzymały i omijają go patogeny, ale nie wszystkie. Wyjątkiem jest muchówka cebulowa. Insekt ten jest bardzo niebezpieczny dla rośliny – wykańcza ją i redukuje zbiory. Ponadto czosnek mogą dopaść choroby grzybowe, a w efekcie zacznie on gnić. W jaki sposób ochronić uprawy przed szkodnikami? Należy adekwatnie przyszykować podłoże, a materiał, który do niego trafi, zaprawić.
W tym pierwszym przypadku trzeba podejść do grządki i rozrzucić na niej popiół drzewny. Dostarczy glebie składników mineralnych i zbuduje niewidzialny mur przeciwko szkodnikom. Te będą omijać dopiero co posadzone rośliny szerokim łukiem. Najlepsza ziemia pod uprawę czosnku powinna być lekka, luźna i zasobna w mikroelementy.
Zanim posadzisz czosnek, koniecznie go zapraw. Podziel warzywo na pojedyncze ząbki – do sadzenia zostaw tylko duże i bez uszkodzeń. Namocz je w wodzie z solą (w 1 litrze wody rozpuść 1 łyżkę soli). Trzymaj w niej warzywo przez minimum 15 minut, ale najlepiej będzie, jeżeli wydłużysz ten czas do 60 minut. Na koniec wszystkie sztuki wyjmij z solanki i daj im wyschnąć. Czosnek jest gotowy do sadzenia.