Sezon na grzyby można już uznać za rozpoczęty, więc w najbliższym czasie wielu z nas pewnie wybierze się z koszykami do lasu. jeżeli uda ci się nazbierać dużą ilość owocników i nie będziesz mieć pomysłu, co z nimi zrobić, to mamy pewien pomysł. Wypróbuj przepis na grzybki marynowane "po włosku". Czym różni się śródziemnomorska metoda od klasycznej?
REKLAMA
Zobacz wideo Haps Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych
Jak zrobić dobrą zalewę do grzybków marynowanych? Spróbuj śródziemnomorskiego przepisu
Grzyby marynowane w zalewie octowej to popularny, polski przysmak, często przygotowywany na przełomie lata i jesieni. Ma charakterystyczny, lekko kwaśny smak, a po zamknięciu w słoikach można go przechowywać choćby przez kilka miesięcy. jeżeli znasz tradycyjny przepis, ale szukasz czegoś nowego, to spróbuj metody śródziemnomorskiej. Grzyby marynowane po "włosku" różnią się od klasycznych tym, iż w słoikach zalewa się je ciepłą oliwą. Do tego dochodzą aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn, liście laurowe i jagody jałowca. Dzięki takiemu połączeniu grzyby nabierają miękkości, ciekawej konsystencji i mają bardzo intensywny, nieco leśny zapach. Świetnie pasują do różnych włoskich dań, takich jak pasta czy bruschetta.
Zobacz też: Przekrój i wsadź do doniczki. Zapłacisz grosze, a sansewieria wystrzeli jak szalona
Przepis na najlepsze grzyby marynowane. Jakie składniki będą potrzebne?
Składniki, jakich potrzebujemy do zrobienia marynowanych grzybów, to:
kilogram leśnych grzybów (najlepiej małych),
dwie szklanki octu jabłkowego,
szklanka wody,
6 gałązek świeżego tymianku,
3 ząbki czosnku,
łyżeczka soli,
łyżeczka ziaren pieprzu,
dwa liście laurowe,
trzy jagody jałowca,
świeży rozmaryn,
litr oliwy z oliwek extra vergine,
Grzyby marynowane: zalewa włoska. Jak je zrobić?
Na początek dokładnie oczyszczamy grzyby z piasku i płuczemy je pod wodą.
Do garnka wlewamy ocet, wodę, dodajemy pokrojony w plastry czosnek, tymianek, pieprz oraz sól i gotujemy.
Gdy mieszanka zacznie wrzeć, dodajemy do niej grzyby. Gotujemy je przez około 5-7 minut, a następnie wyławiamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie wyparzamy dobrze słoiki i wkładamy do nich liście laurowe, jagody jałowca oraz rozmaryn. Gdy grzyby ostygną, również przenosimy je do naczyń.
W osobnym garnku podgrzewamy oliwę. Powinna być ciepła, ale nie gorąca. Następnie zalewamy nią grzyby i przyprawy w słoikach w taki sposób, aby były w niej całe zanurzone.
Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce (najlepiej do spiżarni lub piwnicy). Grzybki w marynacie będą najlepiej smakować po około dwóch tygodniach. W tym czasie nabiorą smaku oliwy i aromatu przypraw.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.