Znałaś ten trik? Dzięki temu twoje grzyby będą świeże i aromatyczne na długi czas!

2 godzin temu
Zdjęcie: fot. shutterstock


Jesień w pełni, a to oznacza rozpoczęcie sezonu grzybowego. Jak odpowiednio przygotować swoje grzyby, by cieszyć się ich smakiem i aromatem podczas zimy? Ten sposób jest banalnie prosty, a składniki znajdziesz w swojej kuchni.
Jesień już w pełni rozkwitła za naszymi oknami, a to oznacza rozpoczęcie sezonu grzybowego. Te leśne zdobycze to przysmaki wielu z nas. Jak jednak zachować ich świeżość i aromat?

REKLAMA





Jak odpowiednio przygotować grzyby do suszenia? Te rady mogą okazać się pomocne
Zanim zaczniemy suszenie grzybów istnieje kilka kroków, których nie należy pomijać. Najczęściej popełnianym na tym etapie błędem jest mycie grzybów pod wodą. Nadmiar wody może przyczynić się do rozwoju pleśni na grzybach w trakcie ich suszenia.




Po dokładnym wyczyszczeniu i wysuszeniu grzybów (to bardzo istotny krok, pozwalający uniknąć pleśni), należy pokroić je w cienkie paski. Następnie paski te należy rozłożyć na tekturze lub innym miejscu do tego przeznaczonym i pozostawić do wyschnięcia.




Sekret wiecznego aromatu? Ten składnik masz w swoim domu!
jeżeli grzyby zostały już odpowiednio przygotowane i wysuszone, nadszedł czas na przeniesienie je do miejsca, w którym spokojnie zaczekają do czasu ich wykorzystania. W tej roli najlepiej sprawdzi się szczelny, szklany słoik. Dzięki temu unikniemy dostania się wilgoci lub zewnętrznych zapachów do środka.




Sekretem, który pozwoli nam na dłuższe utrzymanie świeżości i aromatu suszonych grzybów jest liść laurowy. Włożony do słoika z suszonymi grzybami działa jak naturalny środek owadobójczy, dzięki czemu odstraszysz mole spożywcze lub inne owady.



Warto jednak pamiętać, iż liść laurowy posiada intensywny zapach. Z tego powodu warto ograniczyć czas jego bezpośredniego kontaktu z grzybami, aby nie zdominował ich smaku.
Idź do oryginalnego materiału