Złota rózga na trawienie i drogi moczowe. Zbieraj nawłoć na leczniczy miodek i inne przetwory. Sprawdź adekwatności i przepisy z mimozy
Co to znaczy nawłoć i jak się inaczej nazywa?
Nawłoć (Solidago) to nazwa rodzaju roślin astrowatych, które należą do miododajnych i dostarczają cennych surowców leczniczych. Pochodzi ona od łacińskiego solidare lub consolidare, co oznacza wzmacnianie i przywracanie sił.

Do rodzaju nawłoci zalicza się około stu gatunków, z których tylko kilka nie pochodzi z Ameryki Północnej, ale są i rodzime, których w Europie używano od wieków. adekwatności rośliny ceniono od czasów starożytnych – wśród Germanów nawłoć uchodziła za jedno z najlepszych ziół wspomagających leczenie ran.
Staropolskie nazwy głównej odmiany rośliny stosowanej w lecznictwie, czyli nawłoci pospolitej czy zwyczajnej (Solidago virgaurea), to m.in. złota rózga, złotnik, złote ziele, prosianowłoć, złota dziewica czy polska mimoza.
Surowcem leczniczym jest kwitnące ziele nawłoci, czyli złocistożółte koszyczki nawłoci wraz z liśćmi i częścią łodygi. Zbierać można je od wiosny do jesieni.