Zadaniem wątroby jest usuwanie toksyn i trucizn z naszego organizmu. w tej chwili ta rola jest nieoceniona ze względu na coraz większe zanieczyszczenie powietrza, gleby, przetworzoną żywność, konieczność stosowania leków itd. Utrzymanie wątroby w dobrym zdrowiu jest więc sprawą nadrzędną, dlatego dużą popularnością cieszą się naturalne, ziołowe sposoby jej regeneracji.
Zadbaj o osobiste centrum unieszkodliwiania toksyn
Wątroba jest naszym osobistym centrum unieszkodliwiania toksyn. Rozpoznane i zaklasyfikowane przez nią substancje przekazywane są przez woreczek żółciowy (za pomocą żółci) do jelit albo przez nerki do pęcherza moczowego (transportowane przez krew). Następnie wydalane są obiema drogami w postaci kału i moczu.
Czasami zdarza się, iż przeciążona pracą wątroba odprowadza toksyny przez skórę, a gdy jest już zupełnie wyeksploatowana, nasz organizm zaczyna te trujące substancje gromadzić w krwioobiegu. Jest to bardzo niebezpieczny dla zdrowia moment, którego następstwem stają się liczne choroby.
Dzięki zrozumieniu, w jaki sposób funkcjonuje nasza wątroba, możemy dążyć do tego, by nie była przepracowana. Oto kilka wskazówek:
- unikaj toksyn w pożywieniu i napojach (zacznij od zmniejszenia ich ilości, spróbuj poszukać zdrowszych alternatyw),
- jedz lekką kolację wczesnym wieczorem (wątroba zaczyna pracę ok. 2 w nocy, przy późniejszym i ciężkostrawnym ostatnim posiłku musi wykonać nadgodziny, a my mamy problem z porannym wstawaniem1),
- pij ok. 2 litry wody każdego dnia (wspomożesz pracę nerek),
- stosuj zioła jako przyprawy, by ułatwić trawienie posiłków.
Wątroba lubi gorzkie zioła2
„Najwyższy stworzył lekarstwo w ziemi, a mąż mądry nie będzie się nim brzydził”
– Agryppa Nettesheim
Istnieje powiedzenie, iż wątroba lubi gorzkie zioła. I rzeczywiście coś w tym jest, bo przeważająca większość roślin leczniczych wspierających pracę tego narządu jest w smaku gorzka. Część z tych ziół rośnie powszechnie w pobliżu domów, jako chwasty w ogródkach, więc warto zapoznać się z ich wyglądem i w porze zbiorów zebrać dla siebie te cenne lekarstwa. Oto kilka z nich:
- liście mniszka lekarskiego (wiosną młode listki można wkroić do sałatki albo dodać do zielonego koktajlu),
- korzeń cykorii podróżnik (to te piękne niebieskie kwiaty rosnące przy polnych drogach),
- ziele ruty zwyczajnej,
- bylica piołun (mająca opinię jednego z najbardziej gorzkich ziół, ale za to bardzo skutecznie działa),
- ziele glistnika jaskółcze ziele (możesz go kojarzyć z pomarańczowego soku, który wydzielają jego łodygi po zerwaniu),
- karczoch, cykoria naciowa, cebula i czosnek (które możesz dodawać do potraw).
By złagodzić gorzki smak, można połączyć te mniej przyjemne w smaku rośliny z aromatycznymi, pięknie pachnącymi, które także działają na wątrobę wspomagająco. Staraj się jednak zachowywać proporcję 3:1, czyli trzy zioła bardziej gorzkie i jedno o łagodniejszym działaniu, poprawiające walory smakowe. Do takich roślin należą:
- anyż,
- imbir,
- korzeń lukrecji (jest naturalnie słodki),
- koper włoski (ma delikatnie słodki smak),
- mięta pieprzowa (mocno intensywna, orzeźwiająca).
Receptury ziołowe
Poniżej znajdziesz dwie receptury na mieszanki ziołowe wspomagające pracę wątroby. W przypadku chorób towarzyszących, ciąży czy młodego wieku pacjenta, dobrze jest skonsultować najpierw taką kurację ziołową z lekarzem lub fitoterapeutą. Indywidualnie dobrana mieszanka ziołowa jest bardziej skuteczna w działaniu i możemy być spokojni, iż nie wystąpią żadne powikłania podczas jej stosowania.
Przepis na mieszankę wzmacniającą wątrobę3
Wymieszać ze sobą 50 g owoców dzikiej róży, 50 g liści mięty pieprzowej, 50 g ziela bylicy pospolitej, 25 g ziela ostrożenia warzywnego, 25 g liści brzozy i 25 g korzenia arcydzięgla. Zalać zioła wrzącą wodą w proporcji 1 łyżka stołowa ziół na 1 szklanka wody. Przykryć, pozostawić do zaparzenia na 30 minut.
Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami przez 3-4 miesiące.
Przepis na mieszankę regenerującą wątrobę4
Wymieszać ze sobą 50 g ziela rzepiku, 50 g ziela krwawnika, 50 g korzenia mniszka lekarskiego, 25 g ziela dziurawca, 25 g kwiatu kasztanowca, 25 g ziela glistnika. Zalać zioła wrzącą wodą w proporcji 1 łyżka stołowa ziół na 1 szklankę wody. Przykryć, pozostawić do zaparzenia na 30 minut.
Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami przez 3-4 miesiące.
Przypisy
- Rhody Lake „Oczyszczamy wątrobę. Naturalna broń przeciw toksynom”, Wydawnictwo Fundacja Źródła Życia, Wydanie I, 2013, s. 10.
- Tamże, s. 22-23.
- Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1989, s. 330.
- Tamże, s. 342.
Zdjęcie na górze dla ilustracji. © Źródło: Canva.