Podczas tygodniowych kontroli żywności przeprowadzonych przez zespół ministerstwa Rolnictwa i Zasobów Naturalnych w dniach 9-15 maja, wykryto niebezpieczne poziomy środków ochrony roślin w niektórych produktach, zarówno lokalnych, jak i importowanych. Część produktów została zniszczona, a w przypadku innych wprowadzono decyzję o wstrzymaniu zbiorów.
Wyniki kontroli produktów importowanych
Wśród próbek importowanych, 34 próbki zostały poddane kontroli, z czego 31 z nich uznano za czyste. W trzech przypadkach wykryto przekroczenie dopuszczalnych poziomów środków ochrony roślin. Chodzi o truskawki i papryki kapya pochodzące z firmy SVS Tic. Ltd. Şti., które na wniosek firmy zostały odesłane do kraju pochodzenia. Papryka kapya należąca do Halil Kasap Paz. Ltd. została natomiast zniszczona.
Wyniki kontroli produktów lokalnych
Wśród próbek produktów lokalnych, 14 próbek zostało przebadanych, z czego 10 okazało się wolnych od niebezpiecznych substancji. W trzech przypadkach wykryto przekroczenie dopuszczalnych poziomów środków ochrony roślin, a w jednym przypadku zidentyfikowano środki, które były stosowane niezgodnie z zaleceniami producenta.
Wśród produktów lokalnych, papryka kapya należąca do Ümita Coşkuna z Famagusty oraz papryka chili od Nejli Çil z Tatlısu zostały zniszczone z powodu przekroczenia dopuszczalnych poziomów środków ochrony roślin. Z kolei papryka kapya należąca do Hasana Bafkanlı z Bostancı została objęta zakazem zbiorów do czasu kolejnych analiz laboratoryjnych.
Semizot – produkt lokalny, który także nie spełniał norm
Dodatkowo, semizot pochodzący od Mustafy Coşkun z Famagusty, w którym stwierdzono stosowanie niezatwierdzonego środka ochrony roślin, został również zniszczony.
FAQ
1. Jakie środki ochrony roślin zostały wykryte w badanych produktach?
W badanych próbkach wykryto środki ochrony roślin przekraczające dopuszczalne limity, a w jednym przypadku użyto środka niezalecanego przez producentów.
2. Co się stało z produktami, w których stwierdzono nadmiar środków ochrony roślin?
Produkty, w których stwierdzono nadmiar środków ochrony roślin, zostały zniszczone lub, w przypadku papryki kapya, wstrzymano zbiór do przeprowadzenia dodatkowych analiz.