Pigwa nie jest popularna, jednak to zdrowy owoc, który posiada wiele cennych mikroelementów. Może poprawiać odporność, gdyż jest bogata w witaminę C, znajduje się w niej również potas, żelazo, magnez oraz wapń, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Z Pigwy można przyrządzać wiele rzeczy, jednak największą popularnością cieszą się soki i syropy. Niemniej można również przygotować z nich dżem czy też mus. Owoce nadają się także do suszenia.
Jak przygotować syrop z pigwy?
Pigwę z powodzeniem można traktować jako alternatywę cytryny. Przygotowanie syropu jest bardzo proste, potrzeba zaledwie dwóch składników i opakowania. Aby przyrządzić syrop, przygotuj:
- 2 kg pigwy
- 2 kg cukru
Na początek należy umyć i oczyścić owoce z gniazd nasiennych. Nie musisz ich obierać ich ze skórki, ale możesz to zrobić. Kolejno pigwę trzeba pokroić na mniejsze części i wkładać do słoika warstwami, każdą warstwę zasyp cukrem. Po zapełnieniu słoika należy go zakręcić i odstawić na kilka dni, w tym czasie pigwa będzie puszczać sok, który połączy się z cukrem i tym samym stworzy syrop idealny do herbaty. Słoiki można przechowywać w lodówce przez całą zimę. Co jakiś czas można dosypywać nieco cukru.
Sprawdź także: Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików
Jak przygotować sok z pigwy?
Nieco bardziej czasochłonny w przygotowaniu jest sok. Jest on nieco mniej słodki, ale można go również stosować do herbaty. Potrzebne będą następujące składniki:
- 2 kg pigwy
- 2 l wody
- 1 kg cukru
Na początek standardowo umyj i oczyść pigwę z gniazd nasiennych. W tym przypadku skórkę lepiej obrać. Owoc pokrój w małą kostkę. Pigwę umieść w garnku i zalej wodą, gotuj przez ok. 40 - 50 minut, aż będzie miękka i puści sok. Przecedź płyn przez sitko, owoce dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Do przecedzonego soku dodaj cukier i podgrzewaj aż się rozpuści, gotuj przez 30 minut.
Ugotowany sok należy przelewać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu powinno się go przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, sok można również pasteryzować w gorącej wodzie przez 10 minut.
Zobacz też:
Po 60-tce wprowadź do diety te produkty. Będziesz się wolniej starzeć
Mówią, iż to złoto na talerzu. Ma mnóstwo witamin, poprawia metabolizm i opóźnia starzenie
Zamiast do gołąbków, dodaj do kotletów. Nikt nie uwierzy, iż nie mają mięsa