Chcesz zasadzić rzeżuchę tak, by na Wielkanoc urosła już bujna i gotowa do zjedzenia? Koniecznie sprawdź, jak długo rośną kiełki na wacie i spróbuj sprytnie, domowymi sposobami przyspieszyć ten proces. Stosując się do prostych wskazówek, zapewnisz sobie pyszną i zdrową roślinę, idealną jako dodatek do świątecznych dań.
REKLAMA
Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret
Rzeżucha: Jak sadzić rzeżuchę, by na Wiosnę cieszyć się jej smakiem? Zrób to w tym momencie
Wielkanoc w 2025 roku przypada w niedzielę, 20 kwietnia. Biorąc pod uwagę, iż rzeżucha wyrasta w tydzień, warto zasiać ją już 13 kwietnia, by mieć pewnośc, iż będziemy cieszyć się nią podczas świąt. Oczywiście czas ten można nieco skrócić, choćby do pięciu dni, jeżeli zapewnimy kiełkom wyjątkowo korzystne warunki. Do poprawnego wysiewu rośliny będziemy potrzebować woreczka nasion, waty kosmetycznej oraz odpowiedniego pojemnika. Może być to płaski talerzyk, plastikowe pudełeczko, a choćby płytka miseczka. Na początek dobieramy watę, dopasowując odpowiednią ilość do wybranego przez nas naczynia. Zwilżamy ją delikatnie i układamy dosyć grubą warstwę. Następną czynnością będzie zasianie kiełków. Robimy to bardzo gęsto i nie przejmujemy się choćby wtedy, gdy nasionka na siebie nachodzą. Teraz wystarczy już tylko regularnie je nawilżać i czekać, aż wzrosną. Co jednak zrobić, by stało się to jak najszybciej?
Jak posiać rzeżuchę, żeby rzeżucha gwałtownie urosła? Zastosuj te parę istotnych trików
jeżeli chcesz przyspieszyć wzrost rzeżuchy, koniecznie sięgnij po jeden z kilku sprawdzonych sposobów. Przede wszystkim jeszcze przed wysiewem spróbuj namoczyć nasiona w wodzie przez kwadrans. Taki zabieg sprawi, iż kiełkowanie nastąpi prędzej. Nie zapominaj również o regularnym nawilżaniu podłoża. Uważaj jednak, by rzeżucha nie pływała w wacie, a jedynie była ciągle nawodniona. Równie ważna jest odpowiednia temperatura. Kiełki uwielbiają ciepło, dlatego najlepiej jest umieszczać naczynie na parapecie okna, by wciąż świeciły na nie promienie słoneczne. Na koniec możesz zastosować dodatkowy trik z przezroczystą folią spożywczą. Przez pierwsze dwa dni po wysiewie, nakryj nią nasionka, by podnieść wilgotność powietrza i przyspieszyć wzrost. Po upływie dwóch dób folię zdejmij i zajmij się standardową pielęgnacją. Wyrośniętą rzeżuchę możemy sypać na kanapki, jako charakterystyczną przyprawę. Świetnie sprawdzi się także do przyozdobienia wielkanocnej sałatki warzywnej. Poza tym jest piękną, zieloną ozdobą, niepodważalnie kojarzącą się z wiosną.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.