Zapraszamy na otwarcie najsmaczniejszej wystawy w tym sezonie, które odbędzie się w piątek 2 sierpnia w Małym Skansenie przy Ostrowie Lednickim. Otwarcie już o godzinie 12.
Wystawa 'Co jadano na Ostrowie Lednickim”, przybliża tematykę średniowiecznej kuchni i dawnych sposobów pozyskiwania produktów spożywczych. Już niedługo będzie można zobaczyć zabytki archeologiczne odkryte w trakcie prac wykopaliskowych na Ostrowie i w Gieczu takie jak.: szczątki kostne zwierząt, ceramika naczyniowa, pobrane próbki różnych pyłków, zbóż i pestek.
W zabytkowym spichlerzu z Majkowa zobaczyć będzie można filmy związane z ucztą średniowieczną oraz zapoznać się ze średniowiecznymi przepisami.
Przedstawione zostaną informacje o pięciu „środowiskach”, z których pozyskiwano pokarmy:
- las – miejsce bytowania dzikiej zwierzyny, zbierania niektórych roślin
- łąka – miejsce wypasu zwierząt hodowlanych, zbierania ziół
- ziemia – pola uprawa zbóż i roślin
- woda – miejsca połowu ryb
- powietrze – polowanie na ptactwo
Wystawa realizowana była na podstawie źródeł historycznych oraz wyników interdyscyplinarnych badań, prac wykopaliskowych, badań przyrodniczych i fizyko-chemicznych.
Dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego.