Grzybiarze wyruszają do lasu po kurki na przełomie czerwca i lipca. Zbierają je nie tylko dla hobby, ale również w celu przygotowania różnych, grzybowych dań.
Z kurek możemy zrobić aksamitny sos zarówno do pieczeni, jak i makaronu. Wspaniale smakują także z omletem, a choćby przyrządzone samodzielnie z dodatkiem śmietany, cebuli, czosnku i przypraw. Zanim jednak usmażymy lub ugotujemy te grzyby, powinniśmy najpierw dokładnie je wyczyścić. Warto pamiętać o kilku zasadach związanych z ich czyszczeniem, aby nie straciły smaku i aromatu.
Czy można myć kurki pod bieżącą wodą?
Wiele osób decyduje się na mycie kurek pod bieżącą wodą, jednak nie należy tego robić. Jedynie pieczarki możemy czyścić w ten sposób, ponieważ są chronione przez swój kapelusz.
Pozostałych grzybów nie myjemy i nie moczymy ani pod zimną, ani pod bieżącą wodą. Przez to tracą zarówno swój smak, jak i aromat.
Jak wyczyścić kurki? Trik z wodą i solą
Popularnym sposobem czyszczenia kurek jest manualne pozbywanie się piasku, mchu, igieł i ziemi. W tym celu używamy pędzelka moczonego w oleju lub we wrzątku z solą. Ten trik pozwala na usunięcie zanieczyszczeń, jednak wymaga czasu. Czy można zrobić to szybciej?
Kurki można wyczyścić w minutę dzięki innej, prostej metodzie. Na początek musimy umieścić grzyby w dużej misce, posypać solą (około 1,5 łyżeczki) i zalać świeżo ugotowaną wodą. Następnie delikatnie ruszamy je łyżką, dzięki czemu wszelki osad opada na dno naczynia. Po chwili wyławiamy okazy łyżką cedzakową. Tę czynność możemy powtórzyć 2-3 razy.
Jeśli zamierzamy gotować kurki, to nie musimy ich suszyć. W przypadku smażenia grzybów warto wyłożyć je na ręczniki papierowe. Polecamy też suszenie okazów suszarką do sałaty.
Zobacz też:
Tak kupisz dobre jagodzianki. Katarzyna Bosacka tłumaczy, na co zwrócić uwagę
Zafarbowane ubrania da się uratować. Wystarczy, iż użyjesz tego składnika
W Żabce kupisz wodę za 15 groszy. Jest jeden warunek