Wyrzucasz liście zerwane z pomidorów? To błąd. Tak możesz je wykorzystać

top.pl 4 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Liście zerwanych pomidorów zwykle lądują w kompoście lub co gorsza - w koszu, co uznajemy za błąd. Okazuje się, iż można zrobić z nich naturalny nawóz, którym zasilimy rośliny w warzywniku, poprawiając ich kondycję i chroniąc je przed atakiem szkodników. Wystarczy wrzucić te zielone części do wiadra, odpowiednio rozcieńczyć i poczekać. W tym przypadku cierpliwość popłaci.

Wielu ogrodników marnuje liście pomidorów, a szkoda. Stanowią źródło wielu składników odżywczych, dlatego można zrobić z nich gnojówkę, po której rośliny zaczną rosnąć jak szalone i żaden szkodnik nie będzie im straszny. Sprawdź przepis na naturalny nawóz w duchu zero waste.

Dlaczego warto stosować gnojówkę z liści pomidorów?

Jak już wspomniano, warto stosować gnojówkę z liści pomidorów, ponieważ zawiera duże ilości składników odżywczych, tj. potas, azot oraz witaminy: C i E. W takiej formie są łatwo przyswajalne, dlatego gwałtownie odżywiają uprawy w naturalny sposób.

W związku z tym zasilone rośliny rosną szybciej i wydają duże, dobre jakościowo plony. Dzięki opryskom z tego roztworu są chronione przed szkodnikami, tj. mszyce, mączliki, przędziorki.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zmienić kolor hortensji? Dzięki temu będą niebieskie

Przepis na gnojówkę z liści pomidorów

Do gnojówki wybieramy tylko zdrowe liście pomidorów, bez jakichkolwiek objawów chorobowych. Po zerwaniu siekamy je drobno. Dzięki temu przyspieszymy ich fermentację, a co za tym idzie - uwalnianie składników odżywczych.

W kolejnym kroku zielone części wrzucamy do wiadra - najlepiej, żeby wypełniały jego połowę. Potem zalewamy je deszczówką lub wodą o temperaturze pokojowej, do całkowitego przykrycia.

Następnie przykrywamy pojemnik gazą - musi mieć dostęp do powietrza. Taki roztwór pozostawiamy na 10-14 dni (w zależności od temperatury otoczenia - im cieplej, tym szybciej nawóz będzie gotowy). Codziennie mieszamy go w celu zapobiegnięcia gniciu i przyspieszenia fermentacji.

Już po kilku dniach pojawi się charakterystyczny zapach. Będzie on znakiem prawidłowego fermentowania liści pomidorów.

Jak stosować gnojówkę z liści pomidorów na rośliny?

Gnojówkę z liści pomidorów można stosować po 2 tygodniach, jednak przed użyciem koniecznie musimy rozcieńczyć ją z wodą. W przeciwnym wypadku nie pomoże, a zaszkodzi korzeniom roślin.

W związku z tym mieszamy ją z wodą w proporcji 1:10 (1 l nawozu na 10 l wody). Gnojówką możemy podlewać rośliny w warzywniku, tj. ogórki, kapusta, dynia.

Warto też zastosować ją w formie oprysku przeciw wspomnianym szkodnikom. Wówczas jeszcze bardziej rozcieńczamy nawóz - proporcja 1:15.

Pamiętajmy, że gnojówki z liści pomidorów nie należy używać zbyt często. W zupełności wystarczą dwa nawożenia w sezonie. Nie zaleca się jej stosowania przed zbiorami. Wtedy mogłaby negatywnie wpłynąć na smak plonów.

Zobacz też:

Zrób to z truskawkami jeszcze w tym miesiącu. Za rok zbierzesz podwójne plony

Rozsyp to wokół roślin. Żaden ślimak nie odważy się ich ruszyć

Robisz to podczas sadzenia borówki amerykańskiej? Nie masz co liczyć na owoce

Idź do oryginalnego materiału