Wyrzuć te produkty z diety. Zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Dietetyk nie ma wątpliwości

1 dzień temu
Zdjęcie: Jakie produkty powodują raka? Fot. pexels.com / Jack Sparrow


Nie od dziś wiadomo, iż zbilansowana, odżywcza i dopasowana do naszych potrzeb dieta to podstawa zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Tym bardziej iż na sklepowych półkach nie brakuje szkodliwych propozycji. Jakie produkty powodują raka? Temat ten pod lupę wziął Michał Wrzosek.
Według danych opublikowanych w krajowym rejestrze nowotworów na portalu onkologia.org.pl, w Polsce żyje 1,17 miliona osób z chorobą nowotworową, a każdego roku z jej powodu umiera aż 100 tysięcy. Szacuje się, iż rak jest przyczyną ponad 25 procent zgonów w naszym kraju. Z kolei badania "Cancer is a Preventable Disease that Requires Major Lifestyle Changes" (z ang. "Rak to choroba, której można zapobiec, ale która wymaga poważnych zmian w stylu życia), udostępnione na pmc.ncbi.nlm.nih.gov wykazały, iż tylko za 5-10 proc. zachorowań odpowiadają wady genetyczne, zaś 90-05 proc. to wina środowiska i stylu życia. Wśród tych drugich wymieniono m.in. palenie papierosów, infekcje, otyłość, zanieczyszczenia środowiska i dietę, z czego z ostatnią związanych jest aż 30-35 procent zgonów. To pokazuje, jak olbrzymi wpływ na nasze zdrowie ma dieta. Czego unikać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania? Wyjaśnił Michał Wrzosek.


REKLAMA


Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Jakie produkty powodują raka? Tego unikaj jak ognia
Jak przekonuje dietetyk, pierwszym produktem, z którego zdecydowanie lepiej zrezygnować jest alkohol. Wbrew pozorom wcale nie chodzi tylko o mocne trunki, ale także te lżejsze, takie jak piwo czy wino. Procenty w każdej ilości nasilają stres oksydacyjny, który prowadzi do uszkodzenia komórek oraz DNA. Ponadto zaburzają metabolizm hormonów. Wszystko to sprawia, iż ryzyko zachorowania (m.in. na raka krtani, wątroby czy gardła) jest znacznie większe. Warto przy tym zaznaczyć, iż zgodnie z danymi eurostatu z 2020 roku, Polska zajmuje niechlubne drugie miejsce pod względem największej ilości zgonów spowodowanych alkoholem. Gorzej jest jedynie w Słowenii.


Drugą grupą wymienioną przez dietetyka jest czerwone oraz przetworzone mięso. Jak informuje, wedle WHO już 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego choćby o 18 procent. jeżeli zaś chodzi o czerwone, jest to trudniej oszacować, jednak potencjalnych mechanizmów może być kilka. Jako przykład podaje żelazo hemowe, które zawiera. W niewielkich ilościach jest pożądane, jednak jego nadmiar to prosta droga do uszkodzenia DNA w komórkach jelit. Ponadto znajdziesz w nim szkodliwe dodatki.


Co najczęściej powoduje raka? Uważaj na te substancje
Trzecie miejsce zajmuje substancja, jaką jest akrylamid, którą znajdziesz głównie w przetworach ziemniaczanych (frytki, chipsy), płatkach śniadaniowych, ciasteczkach, herbatnikach oraz w kawie (choć tutaj jest go niewiele, a sam napój ma wiele zdrowotnych adekwatności). Kolejną substancją jest aflatoksyna, która najczęściej zanieczyszcza zboża, orzechy, przyprawy i suszone owoce. - Dlatego, żeby zminimalizować ryzyko spożycia aflatoksyn, warto kupować żywność ze sprawdzonych źródeł i lepiej w zamkniętym opakowaniu niż na wagę. Poza tym produkty, które mają przebarwienia, widoczną pleśń, czy są mocno pomarszczone, powinny wylądować w koszu - zdradził specjalista.
Pod uwagę warto również wziąć żywność w puszkach, w których możemy znaleźć Bisfenol A. Choć nie ma jednoznacznych dowodów, iż takie jedzenie może powodować zwiększone ryzyko zachorowania na raka, to zawsze istnieje możliwość, iż substancja ta przeniknie z puszek do żywności. Dlatego lepiej ją ograniczać.


Co jest gorsze, cukier czy aspartam? Pod lupą również soja
Ekspert rozprawił się również z kilkoma popularnymi mitami.


Soja - działa wręcz odwrotnie od wymienionych wyżej produktów, m.in. zmniejsza ryzyko raka piersi, prostaty i endometrium.
Aspartam - jak przyznał dietetyk, nie ma przekonujących dowodów co do jego rakotwórczego działania, o którym krąży wiele mitów. - Stosowanie aspartamu jako zamiennika cukru jest bezpieczne, jeżeli nie przekraczamy dziennego limitu, czyli 40 mg na kilogram masy ciała - dodał.


Zobacz też: "Mama na obrotach" przeszła metamorfozę. Zdradziła, jak udało jej się schudnąć. "Hejt mam głęboko"
Na koniec zaś zaserwował oglądającym zaskakująca ciekawostkę. - Gorąca herbata może doprowadzić do uszkodzeń komórek i zwiększać ryzyko płaskonabłonkowego raka przełyku - wyznał Wrzosek. Z tego powodu lepiej poczekać, aż jej temperatura spadnie poniżej 60 stopni. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału