Wygląda jak paprotka, ale wybacza więcej błędów. Najlepsza roślina dla zapominalskich

10 godzin temu
Ta oryginalna roślina wyglądem przypomina paprotkę, ale jest znacznie prostsza w uprawie. Nie ma wygórowanych wymagań i wybacza wiele błędów, a więc z powodzeniem sprawdzi się w przypadku początkujących ogrodników.
Rhipsalis, czyli inaczej patyczak zwisający, to roślina z gatunku sukulentów z rodziny kaktusowatych. Naturalnie rośnie w dżungli oraz na klifach i skałach w Ameryce Środkowej, wyspach Karaibskich i w Ameryce Południowej. Cechuje się nagimi wałeczkowatymi pędami, które zwisają, tworząc dekoracyjne kiście. Jak uprawiać patyczaka, żeby pięknie i zdrowo rósł?


REKLAMA


Zobacz wideo Przesadzajcie, a urośniecie! Oto, jak powinno się przesadzać rośliny doniczkowe!


Dżunglowa roślina w domu. Wygląda pięknie, ale należy pamiętać o jednej rzeczy
Patyczak lubi ciepło, ale nie powinien rosnąć na mocno nasłonecznionym parapecie. Latem preferuje temperaturę około 25 stopni Celsjusza, zimą zaś przechodzi w okres spoczynku i najlepiej będzie się czuł w 12-17 stopniach. Idealnym miejscem będzie stanowisko jasne z rozproszonym światłem. W cieniu zaś może rozwijać się wolniej. Podłoże powinno być luźne i przepuszczalne o kwaśnym odczynie.


Patyczak - ta roślina intryguje. Jak o nią dbać? (zdjęcie ilustracyjne) Anna Yakymenko / iStock


Roślina nie przepada za nadmierną wilgotnością ani przesuszeniem, dlatego należy ją podlewać, dopiero kiedy wierzchnia warstwa gleby przeschnie. Może być alternatywą dla paproci lub bluszczu, ponieważ rozrasta się gęsto i osiąga choćby trzy metry wysokości. W naturze uważany jest za pasożyta, gdyż porasta inne rośliny i zabiera im składniki odżywcze z gleby. W warunkach domowych jednak może stanowić piękną ozdobę pokojową.


Jaka odżywka dla patyczaka? Nie musisz biec do sklepu
Patyczaka najlepiej odżywiać nawozem zawierającym dużą ilość potasu i fosforu. Do roślin tropikalnych takich, jak rhipsalis świetnie sprawdzi się niesolona woda po gotowaniu ziemniaków. Wspomaga rozwój korzeni, dostarcza łatwo przyswajalnych węglowodanów, które poprawiają strukturę podłoża i jest źródłem magnezu, wapnia i żelaza. Wystarczy, iż po ugotowaniu bulw odstawisz wodę do ostygnięcia, a potem wlejesz ją do doniczki. Taką odżywkę stosuj raz na 2-3 tygodnie dla uzyskania efektu. Uprawiasz rośliny w domu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału