Wspieramy odporność ziołami

10 miesięcy temu
Zdjęcie: zioła


Wiele roślin wykazuje działanie zwiększające odporność organizmu na infekcje przy ich regularnym stosowaniu w codziennym życiu. W artykule skupimy się na tych najlepiej udokumentowanych badaniami naukowymi oraz zwrócimy uwagę na to, jak wprowadzić je do naszej kuchni i ogrodu.

Jeżówka purpurowa

Działanie immunostymulujące korzenia jeżówki purpurowej udowadniają liczne badania naukowe1. Jest wdzięczną rośliną w przydomowym ogrodzie ze względu na swoje piękne, ozdobne kwiaty. Jej korzeń należy wykopać jesienią i wysuszyć w cieniu. Można też wykorzystać świeży surowiec do sporządzenia maceratów, nalewki, soku lub naparu.

Dzika róża

Z polskich roślin dzika róża jest najbogatszym źródłem kwasu askorbinowego (wit. C). Świeże owoce mogą zawierać go choćby do 6%. Aby ta zawartość była jak najwyższa, należy zebrać różę, gdy owoce są jeszcze lekko twarde, czerwone, najczęściej w okolicy końca sierpnia lub we wrześniu. Nie zebrane owoce pozostaną na krzaku choćby do listopada i grudnia, gdy spadnie już śnieg. Są wtedy miękkie i bardziej słodkie, ale już z mniejszym stężeniem witaminy C2.

Dziką różę najlepiej zjadać na surowo bezpośrednio z krzaka lub zmieloną, ususzoną w niskiej temperaturze. W takiej postaci możemy dodawać ją do codziennych posiłków: jogurtu, koktajlu, czy posypywać nią owoce.

Należy podkreślić, iż najnowsze badania nie wykazują związku między przyjmowaniem dużych dawek witaminy C a skróceniem okresu przeziębienia. Obecne zalecenia mówią o regularnym przyjmowaniu witaminy C w pożywieniu (dlatego zjadanie owoców dzikiej róży lub innych roślin z jej zawartością ma przewagę nad suplementacją). Wtedy możemy mówić o jej działaniu immunostymulującym na organizm.

Imbir

Kłącze imbiru, przyjmowane regularnie, zmniejsza częstotliwość przeziębień. Najłatwiej wprowadzić go do swojego pożywienia stopniowo, eksperymentując z nim w kuchni. Niewielkie ilości imbiru znajdą zastosowanie w zupach, sosach i gulaszach. Świeży plasterek możemy wkroić do herbaty, a kiedy już przyzwyczaimy się do jego smaku, możemy spróbować go żuć. Potrawy z imbirem mają adekwatności rozgrzewające, nie są jednak tak piekące jak chili3.

W sprzedaży dostępny jest także imbir kandyzowany, jednak ze względu na dużą zawartość cukru nie powinien być traktowany jako środek leczniczy, a raczej jako słodka przekąska w ograniczonych ilościach.

Korzeń cykorii podróżnika

Jest to jedna z tych roślin, którą na wsiach często można zobaczyć rosnącą przy poboczach dróg. Mieni się błękitnymi płatkami i dość trudno zerwać ją bez korzenia. A to właśnie korzeń tej rośliny zawiera inulinę (ponad 40%), prebiotyk pobudzający rozwój mikroflory jelitowej, a co za tym idzie, poprawę ogólnej odporności4.

Z wysuszonego korzenia można przygotować napar do picia lub sporządzić z niego alternatywę dla kawy. Kawa z korzenia cykorii jest łagodniejsza w smaku i choć na początku trzeba będzie przyzwyczaić się do niego, z czasem smak się poprawi. Ma delikatne działanie pobudzające.

Jakość ma znaczenie

Zawartość fitoskładników i witamin w ziołach jest ściśle związana z miejscem, na którym rosną oraz sposobem, w jaki są później obrabiane. Dlatego tak ważne jest, by zweryfikować źródło kupowanych produktów ziołowych. jeżeli zbieramy rośliny samodzielnie, zwróćmy uwagę na:

  • czystość powietrza w danej okolicy,
  • odległość od ruchliwych dróg,
  • odpowiedni termin zbioru,
  • wysuszenie ziół według ścisłych wskazań dotyczących konkretnego gatunku,
  • przechowywanie ich w suchym i zacienionym miejscu, najlepiej nie dłużej niż rok. W Polsce dopuszczalna norma dla ważności produktów ziołowych to dwa lata.

Piękny to dar, iż tak wiele roślin leczniczych przez cały czas jest na wyciągnięcie ręki i od ich stosowania dzieli nas tylko trochę pracy, wiedzy i mądrego wplecenia nawyków do naszego życia.

„On niebo okrywa chmurami, deszcz przygotowuje dla ziemi; sprawia, iż góry wypuszczają trawę i zioła, by ludziom służyły”5.

Przypisy

  1. Ana Krysiewicz, Naturalna odporność. Radzi Matka Aptekarka, Wydawnictwo MUZA S.A., 2021.
  2. Monika Fijołek, Zioła na odporność, Wydawnictwo Espirit, 2016.
  3. Leslie Korn, Naturalna. Ziołowe wsparcie na każdy dzień, Wydawnictwo Znak, Kraków 2021, s.164.
  4. Marta Koziarska, Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.) – jakie ma adekwatności i zastosowanie?, Radio Klinika, 31.08.2022, https://radioklinika.pl/cykoria-podroznik-wlasciwosci-zastosowanie/
  5. Ps 147,8 BT.
Idź do oryginalnego materiału