Zbieranie grzybów to hobby wielu osób. Wybierając się do lasu na poszukiwanie okazu, warto jednak wiedzieć, jak sprawdzić, czy znaleziony przez nasz grzyb jest zdrowy i czy powinniśmy go zrywać. Istnieją na szczęście sposoby, które znacznie nam to ułatwią. Podpowiadamy, jak rozpoznać czy grzyb jest wolny od robaków.
Co zrobić przed zerwaniem grzyba? Ten prosty sposób pozwoli ci sprawdzić, czy okaz jest robaczywy
Chcąc wrócić do domu tylko i wyłącznie ze zdrowymi okazami, warto wykorzystać pewien trik doświadczonych grzybiarzy. Należy go wykonać jeszcze zanim zerwiemy grzyba i jest on niezwykle prosty. Okazuje się bowiem, że wystarczy zapukać w kapelusz grzyba. o ile trafimy na całkowicie zdrowy okaz, to powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk. Wtedy bez wahania możemy zerwać okaz.
Natomiast o ile nie słyszymy takiego dźwięku, to może to świadczyć o tym, iż znaleziony przez nas grzyb jest chory i robaczywy. Nie należy więc go zrywać i zabierać ze sobą do domu. Co więcej, metoda ta nie tylko pozwoli nam uniknąć powrotu z koszykiem pełnym nietrafionych zbiorów, ale także przyczyni się do tego, iż być może w przyszłości znajdziemy w tym miejscu więcej grzybów.
Wynika to z tego, iż pod spodem kapelusza grzyba znajdują się zarodniki. Stuknięcie w niego sprawi, iż uwolnią się one i rozprzestrzenią, dzięki czemu zwiększy się szansa na pojawienie się nowych okazów w tym rejonie. To także dobra metoda na oczyszczenie grzyba z runa leśnego.
Czytaj również: Po co wkłada się foliówkę do prania? Efekt cię zaskoczy
Jak jeszcze można sprawdzić, czy grzyb jest dobry? Zwróć uwagę na te elementy
Istnieją również inne symptomy, które mogą świadczyć o tym, iż grzyb jest robaczywy. Warto je znać, ponieważ dzięki temu zyskamy pewność, iż zerwaliśmy dobre i smaczne okazy. W związku z tym należy zwrócić uwagę na:
- Kolor oraz wygląd - świeży grzyb ma jednolity kolor oraz nie posiada żadnych ciemnych plam i dziwnych przebarwień.
- Struktura i zapach - zdrowy grzyb jest lekko gąbczasty i jędrny. Pachnie delikatnie, ziemiście. Odrzucajmy okazy, które są śliskie lub wydzielają ostry i nieprzyjemny aromat. Dobre grzyby mają twardy miąższ, więc jeżeli zerwany przez nas okaz jest miękki w dotyku, może to świadczyć o tym, iż robaki nadgryzły już sporą jego część.
- Blaszki lub rurki - obejrzymy dokładnie te elementy grzybów, aby upewnić się, iż nie są one przebarwione lub zjedzone przez owady.
- Przekrój trzonu lub kapelusza - o ile obszar ten jest dziurawy lub brązowy, to grzyb nie nadaje się do jedzenia.
Oprócz tego warto porównać grzyba, który wywołuje nasze wątpliwości, ze zdrowymi okazami. Jeżeli widzimy znaczne różnice w wyglądzie, konsystencji lub zapachu, może to świadczyć o tym, iż okaz jest robaczywy.
Zobacz też:
Grzybiarze nie chcą zdradzać tego miejsca. Grzybów jest tutaj prawdziwe zatrzęsienie
Wyjeżdżasz na weekend? Dzięki temu spakujesz się choćby do małej torby
Wlej kilka kropel do żelazka. Twoje ubrania będą gładkie jak jedwab