Wiosenny sezon grzybowy. Co warto wiedzieć?

2 tygodni temu

Internauci publikują zdjęcia z wiosennego grzybobrania. Trwa wymiana informacji na temat miejsc i czasów zbiorów. Do tematu wiosennego grzybobrania odniósł się poznański Sanepid. Co warto wiedzieć na temat zbierania grzybów wiosną?

Grzyby są organizmami, które pojawiają w określonej porze roku i kojarzone są główne z jesienią, ich „owocowanie” jest związane z temperaturą i oczywiście wilgotnością ściółki. Są to warunki konieczne aby z grzybni zawiązywały się owocniki zwane popularnie „grzybami”.

– Tak naprawdę grzyby owocują przez cały rok – zwraca uwagę Wiesława Kostuj, Rzecznik Prasowy WSSE w Poznaniu . – Ale najczęściej ożywienie następuje w okresie wiosennym kwiecień- maj. Rzeczywiście wtedy pojawiają się w naszych ogródkach przydomowych grzyby, które budzą zainteresowanie bo mają nietypową budowę, nie posiadają charakterystycznego dla popularnych gatunków grzybów kapelusza. Zamiast tego posiadają tzw. główkę która osiąga wysokość do 10 centymetrów oraz średnicę 7 centymetrów – tłumaczy rzecznik.

– Pod kapeluszem nie znajdziemy rurek lub blaszek, natomiast po przekrojeniu zobaczymy, iż wnętrze grzyba jest puste – są to jadalne smardze. Należy jednak pamiętać, iż to grzyby, które objęte są częściową ochroną co oznacza, iż możemy je zbierać tylko na przydomowych działkach, nie można ich pozyskiwać ze stanu naturalnego – zaznacza.

Warto wiedzieć, iż wiosną pojawia się również trujący grzyb, którego można pomylić ze smardzem jest to piestrzenica kasztanowata posiadająca główkę i pusty trzon jest ona gatunkiem silnie trującym. – Pod żadnym pozorem nie należy jej zbierać – apeluje Wiesława Kostuj.

Nie są to oczywiście jedyne grzyby, które możemy spotkać. Popularnym grzybem, który rośnie w lasach od kwietnia do września, jest boczniak topolowy. W okresie wiosennym można znaleźć m.in. pieczarkę łąkową, łuskwiaka zmiennego czy okazy borowików ceglastoporych, gaśnicę wiosenną, żółciaka siarkowego, żagwiaka łuskowatego.

Jak podkreśla rzeczniczka poznańskiego Sanepidu, przygodę ze zbieraniem grzybów można rozpocząć już wiosną ale o ile pojawiają się wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy też jadalne, można skorzystać z porady grzybowej w WSSE w Poznaniu. Porady takie są bezpłatne. Specjaliści przeglądają dostarczone grzyby i dokonują oceny gatunkowej owocnika.

Smardz Jadalny. Grzyby, które objęte są częściową ochroną; fot. Wikipedia.org

Boczniak Topolowy rośnie w lasach od kwietnia do września. Jest to grzyb jadalny; fot. Wikipedia.org

Pieczarki

Post Wiosenny sezon grzybowy. Co warto wiedzieć? pojawił się poraz pierwszy w Gazeta Mosińsko-Puszczykowska.

Idź do oryginalnego materiału