Warsztaty tworzenia fermentowanych napojów z dzikich drożdży (Eksperymentalny Ogród Dziedzictwa przy Bramie Poznania, ul. Ostrówek 6)

1 tydzień temu
Warsztat będzie ostatnią częścią spotkań dotyczących dzikiej kuchni. W ramach spotkań uczestnicy poznają sposoby tworzenia dzikich drożdży pozyskiwanych z roślin, jak np. czarnego bzu, mającego istotną pozycję w polskim dziedzictwie roślinnym. Spotkanie będzie okazją do opowieści o tym, jak historycznie pozyskiwano składniki niezbędne w kuchni, które współcześnie kupuje się w sklepach. Będzie to szansa na zwiększenie swojej suwerenności w zakresie jedzenia. W ramach spotkania uczestnicy stworzą swoje własne dzikie drożdże, które można potem wykorzystać do robienia napojów czy pieczenia. - Warsztaty realizowane przez Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze w ramach projektu 1000 lat ludzi i roślin - cykl warsztatów o roślinnym dziedzictwie Ostrowa Tumskiego od wczesnego średniowiecza do współczesności. - Prowadzące: Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze: Sara Grolewska- Szymczak, Anna Gruszka - Miejsce zbiórki: Eksperymentalny Ogród Dziedzictwa (ul. Ostrówek) - Zapisy: dziewczynywnaturze@gmail.com - Czas trwania: do 120 minut - Wiek: bez ograniczeń wiekowych
Idź do oryginalnego materiału