W majówkę weź koszyk i wybierz się do lasu. Te grzyby można już znaleźć

top.pl 4 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Planując długi weekend majowy, warto rozważyć wycieczkę do lasu. Podczas niej możemy cieszyć się nie tylko przyjemnym spacerem wśród natury, ale także wrócić z koszykiem pełnym grzybów. Okazuje się bowiem, iż już w maju możemy spotkać pomiędzy drzewami niektóre okazy. Sprawdź, jakich grzybów szukać w najbliższych tygodniach.

Grzybobranie kojarzy nam się z późnym latem i jesienią. Jednak okazuje się, iż już podczas majówki możemy wybrać się na poszukiwanie niektórych okazów. O tej porze w lesie możemy znaleźć już kilka gatunków. Podpowiadamy, gdzie ich szukać oraz jak odróżnić grzyby jadalne od trujących.

Jakie grzyby zbiera się w maju? Tych okazów można już szukać

W maju możemy znaleźć już pojedyncze okazy grzybów w lesie. Jest to miesiąc, w którym warto wybrać się na spacer pomiędzy drzewami, ponieważ przy sprzyjającej pogodzie może okazać się, iż wrócimy z dorodnymi grzybami jadalnymi. Do okazów, których można szukać już w maju, zaliczamy:

  • Boczniaki - najczęściej rosną one na pniach drzew lub na powalonych pniach. Co prawda, największa ilość tych grzybów pojawia się jesienią, jednak możemy znaleźć je już w maju, a czasem i choćby w kwietniu.
  • Smardze - są to grzyby występujące zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Pojawiają się one w lesie zwykle po mocnych, wiosennych deszczach. Smardze są okazami jadalnymi, jednak wymagają odpowiedniej obróbki termicznej, ponieważ spożywane na surowo, są trujące. Powinno się je gotować przez co najmniej kwadrans, a następnie odlać wodę i dalej gotować je, ale już w nowej wodzie.
  • Podgrzybki - pojawiają się one czasem już w maju, jednak okres ich największego wysypu przypada na wrzesień. Najlepiej rosną na lekko wilgotnych i trawiastych podłożach lub często ukrywają się w mchu. zwykle znajdziemy je w lasach liściastych i rozpoznamy po żółtym kolorze podszycia kapelusza oraz nóżki.
  • Pieczarki - je częściej niż w lasach spotkamy na łąkach czy polach. Rosną od początku maja do końca października. Pieczarki znajdziemy zwykle w lekko zacienionych, wilgotnych miejscach.

Oprócz tego w maju możemy także spotkać pojedyncze okazy grzybów takich jak borowiki, żagiew łuskowata, czarki austriackie, maślaki czy koźlarze babki.

Czytaj również: Z tej herbaty powinni zrezygnować seniorzy. Jest niezdrowa i powoduje tycie

Jak bezpiecznie zbierać grzyby? O tym warto wiedzieć

Pamiętajmy jednak, iż wybierając się na majowe grzybobranie, musimy mieć umiejętność odróżniania poszczególnych gatunków, aby nie zbierać okazów, które mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia.

W przypadku, gdy nie posiadamy odpowiedniej wiedzy na ten temat, warto wybrać się na spacer po lesie z osobą, która jest doświadczona lub wziąć ze sobą atlas grzybów czy używać aplikacji, które pozwolą nam odróżnić gatunki.

Warto wiedzieć, iż podstawą do odróżnienia grzybów jadalnych jest to, iż większość z nich posiada miękkie, gąbczaste podszycie kapelusza, a w przypadku trujących są to blaszki. Nie jest to jednak sztywną regułą, ponieważ zdarzają się wyjątki, tak jak np. pieczarki, boczniaki, kurki czy kanie, które posiadają blaszki, a są grzybami jadalnymi.

Zobacz też:

​Pijesz siemię lniane przed czy po śniadaniu? Dietetycy zdradzają najlepszą porę

Ta popularna roślina zastąpi w kuchni niejedną przyprawę. Mało kto zna jej adekwatności

Z tej herbaty powinni zrezygnować seniorzy. Jest niezdrowa i powoduje tycie

Idź do oryginalnego materiału