Grzybobranie kojarzy nam się z późnym latem i jesienią. Jednak okazuje się, iż już podczas majówki możemy wybrać się na poszukiwanie niektórych okazów. O tej porze w lesie możemy znaleźć już kilka gatunków. Podpowiadamy, gdzie ich szukać oraz jak odróżnić grzyby jadalne od trujących.
Jakie grzyby zbiera się w maju? Tych okazów można już szukać
W maju możemy znaleźć już pojedyncze okazy grzybów w lesie. Jest to miesiąc, w którym warto wybrać się na spacer pomiędzy drzewami, ponieważ przy sprzyjającej pogodzie może okazać się, iż wrócimy z dorodnymi grzybami jadalnymi. Do okazów, których można szukać już w maju, zaliczamy:
- Boczniaki - najczęściej rosną one na pniach drzew lub na powalonych pniach. Co prawda, największa ilość tych grzybów pojawia się jesienią, jednak możemy znaleźć je już w maju, a czasem i choćby w kwietniu.
- Smardze - są to grzyby występujące zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Pojawiają się one w lesie zwykle po mocnych, wiosennych deszczach. Smardze są okazami jadalnymi, jednak wymagają odpowiedniej obróbki termicznej, ponieważ spożywane na surowo, są trujące. Powinno się je gotować przez co najmniej kwadrans, a następnie odlać wodę i dalej gotować je, ale już w nowej wodzie.
- Podgrzybki - pojawiają się one czasem już w maju, jednak okres ich największego wysypu przypada na wrzesień. Najlepiej rosną na lekko wilgotnych i trawiastych podłożach lub często ukrywają się w mchu. zwykle znajdziemy je w lasach liściastych i rozpoznamy po żółtym kolorze podszycia kapelusza oraz nóżki.
- Pieczarki - je częściej niż w lasach spotkamy na łąkach czy polach. Rosną od początku maja do końca października. Pieczarki znajdziemy zwykle w lekko zacienionych, wilgotnych miejscach.
Oprócz tego w maju możemy także spotkać pojedyncze okazy grzybów takich jak borowiki, żagiew łuskowata, czarki austriackie, maślaki czy koźlarze babki.
Czytaj również: Z tej herbaty powinni zrezygnować seniorzy. Jest niezdrowa i powoduje tycie
Jak bezpiecznie zbierać grzyby? O tym warto wiedzieć
Pamiętajmy jednak, iż wybierając się na majowe grzybobranie, musimy mieć umiejętność odróżniania poszczególnych gatunków, aby nie zbierać okazów, które mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia.
W przypadku, gdy nie posiadamy odpowiedniej wiedzy na ten temat, warto wybrać się na spacer po lesie z osobą, która jest doświadczona lub wziąć ze sobą atlas grzybów czy używać aplikacji, które pozwolą nam odróżnić gatunki.
Warto wiedzieć, iż podstawą do odróżnienia grzybów jadalnych jest to, iż większość z nich posiada miękkie, gąbczaste podszycie kapelusza, a w przypadku trujących są to blaszki. Nie jest to jednak sztywną regułą, ponieważ zdarzają się wyjątki, tak jak np. pieczarki, boczniaki, kurki czy kanie, które posiadają blaszki, a są grzybami jadalnymi.
Zobacz też:
Pijesz siemię lniane przed czy po śniadaniu? Dietetycy zdradzają najlepszą porę
Ta popularna roślina zastąpi w kuchni niejedną przyprawę. Mało kto zna jej adekwatności
Z tej herbaty powinni zrezygnować seniorzy. Jest niezdrowa i powoduje tycie