W czym przechowywać suszone grzyby? Dorzuć kilka ziaren do środka. Inaczej gwałtownie spleśnieją

4 godzin temu
Zdjęcie: W czym przechowywać suszone grzyby? Dorzuć kilka ziaren do środka. Inaczej szybko spleśnieją, istock/@Dima Bench


W czym przechowywać suszone grzyby? To popularny dodatek do sosów, zup czy bigosu, jednak żeby przetrwały do zimy, trzeba zadbać nie tylko o szczelny pojemnik. Zastosuj ten patent, a na pewno się nie popsują.
Potrafią doskonale podkręcić smak potrawy, ale muszą być trzymane w odpowiednich warunkach. W czym przechowywać suszone grzyby, aby nie straciły smaku? Trzymaj się tych zasad, a będziesz cieszyć się aromatem leśnych skarbów jeszcze przez wiele miesięcy.


REKLAMA


Jak suszyć grzyby? Wcale nie musisz mieć suszarki. Oto kilka alternatywnych sposobów
Najlepsze do suszenia są borowiki, koźlarze i podgrzybki, czyli gatunki o twardym kapeluszu. Do suszenia nie nadają się grzyby z blaszkami, czyli na przykład kanie czy kurki, gdyż tracą walory smakowe.


Suszone grzyby w słoiku FOT. AGATA JAKUBOWSKA / Agencja Wyborcza.pl


Grzyby można suszyć na kilka sposobów. jeżeli nie masz suszarki, możesz zrobić to w piekarniku. Wystarczy oczyszczone i pokrojone kapelusze wyłożyć na blachę i nastawić urządzenie maksymalnie 50 stopni Celsjusza. Pamiętaj, by uchylić drzwiczki, aby woda mogła swobodnie odparować. Grzyby możesz także nawinąć na sznurek i suszyć powietrzu albo na kaloryferze.


W czym przechowywać suszone grzyby? Postaw na te pojemniki, a zachowają smak i aromat
istotny jest nie tylko odpowiedni pojemnik, ale także warunki, w jakich przebywają grzyby. Powinny być trzymane w miejscu ciemnym i suchym, gdzie panuje stała temperatura pokojowa, bo w wyższych temperaturach łatwiej o psucie się, a w niższych mogą stracić smak. Wysoka wilgotność także sprzyja rozwojowi pleśni. W czym przechowywać suszone grzyby? Najlepszym rozwiązaniem będzie szczelnie zamykany szklany, plastikowy lub metalowy pojemnik. - Ciekawym trikiem jest dodanie kilku ziaren suchego ryżu. W ten sposób dodatkowo można zabezpieczyć suszone grzyby przed dostaniem się wilgoci do pojemnika - wyjaśniła w rozmowie z Medonetem Zuzanna Wieła, dietetyczka kliniczna.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału