Z przydomowej hodowli cebula smakuje najlepiej, ponieważ wolna jest od zanieczyszczeń oraz chemikaliów. Co więcej, korzystanie z własnych plonów z pewnością sprawia euforia oraz ogromną satysfakcję. Warto więc zadbać o podstawowe kwestie takie jak nawożenie, aby cieszyć się w pełni z tego warzywa.
O czym warto pamiętać, hodując cebulę w ogródku?
Cebula to z pewnością warzywo, które znajduje się na wysokiej pozycji w plebiscycie najbardziej lubianych przez działkowców. Nie ma się co dziwić, ponieważ jest niezwykle prosta w uprawie, a w kuchni posiada ogrom zastosowań.
Wobec czego można ją spotkać w większości przydomowych ogródków. Warto więc wiedzieć, jak zapewnić jej warunki do prawidłowego i obfitego wzrostu. Dla cebuli najlepszym wyborem będzie żyzna i próchnicza gleba. Co więcej, warto zbadać odczyn ziemi, ponieważ warzywo to dobrze rośnie w takiej, której pH wynosi między 5,5 a 6,5.
Grządki z cebulą powinny natomiast znajdować się w słonecznym miejscu. Zacienione stanowiska zdecydowanie nie są dobrym wyborem dla tego warzywa. Podczas sadzenia cebuli warto mieć również na uwadze, aby nie umieszczać jej w miejscach, w których wcześniej rosły inne warzywa czosnkowate, takie jak szczypiorek czy czosnek. Dobrym stanowiskiem mogą być grządki na przykład po marchewce, burakach czy kapuście.
Po zasadzeniu cebula wymaga podstawowej pielęgnacji, w którą wlicza się regularne podlewanie oraz doglądanie czy nie dzieje się z nią nic złego. To, o czym koniecznie należy pamiętać to także regularne nawożenie tej rośliny.
Zobacz również: Ogrodnik zdradza najlepszy termin na sadzenie pomidorów do gruntu. Nie trzeba się spieszyć
Wykorzystaj skórki po bananach i zrób nawóz dla cebuli
Zapewnienie odpowiednich warunków jest najważniejsze dla prawidłowego wzrostu cebuli. Warto więc zadbać o dostarczenie glebie adekwatnych składników odżywczych, aby roślina mogła z niej brać to co najlepsze. Na szczęście nie trzeba sięgać w tym celu po sklepowe specyfiki, ponieważ nawóz można przygotować w domowym zaciszu.
Skuteczny nawóz powinien być bogaty w takie składniki jak fosfor, potas czy azot. Naturalny specyfik przygotowany ze skórek banana posiada te cenne pierwiastki. Wobec tego od dzisiaj nie wyrzucaj skórek po tych egzotycznych owocach, tylko zrób z nich domowy nawóz dla twojej cebuli.
Jak go przygotować? Wystarczy skórkę po 3-4 bananach wysuszyć w piekarniku nagrzanym na 60 st. C. Po mniej więcej trzech godzinach powinny być suche i gotowe do przerobienia je na proszek. Tak zmielone skórki pozostaje już tylko rozsypać na grządce z cebulą i wymieszać z glebą. Dzięki temu dostarczone składniki odżywcze trafią do ziemi, co z kolei przyspieszy wzrost cebuli.
Zobacz też:
Piwonie postoją w wazonie choćby 2 razy dłużej. Wystarczy, iż zastosujesz triki znajomej kwiaciarki
Odłóż ze śniadania i włóż do doniczki. Paprotka obsypie się nowymi liśćmi
Naturalna odżywka dla kapusty. Główki będą wielkie, jak arbuzy