Unikaj tego błędu. Grzyby będą się przez to dłużej suszyć. Zobacz, jak prawidłowo wykonać to zadanie

3 dni temu
Przełom lata i jesieni to czas, kiedy zamykamy wiele smakowitych darów natury w słoiczkach. Zanim jednak podejmiemy się tej czynności, najpierw trzeba odpowiednio je przetworzyć. W przypadku grzybów jest to suszenie. Istnieje na to prosty sposób, warto jednak zwracać uwagę na niuanse, aby nie przysporzyć sobie więcej pracy.
Z każdym tygodniem lasy wypełniają się coraz większą ilością grzybów. Przynosząc do domu pełne koszyki, często nie jesteśmy w stanie przejeść i obdzielić się tym, co nazbieraliśmy. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi suszenie - sprawdzona metoda konserwacji żywności. Dzięki poddaniu darów natury temu procesowi mamy możliwość w dowolnej chwili sięgnąć po jakościowy i aromatyczny dodatek, który swoimi walorami smakowymi potrafi uświetnić wiele dań. Podpowiadamy, jak w prawidłowy sposób wykonać ten zabieg, ponieważ wiele osób stale popełnia jeden - karygodny - błąd.


REKLAMA


Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu


Suszenie grzybów w piekarniku. Nie popełniaj tego błędu, inaczej wydłużysz czas swojej pracy
Po przyniesieniu do domu darów natury, w pierwszej kolejności należy zabrać się za ich oczyszczenie. Pod żadnym pozorem nie wkładaj ich do wody. W ten sposób grzyby nabiorą wilgoci i proces suszenia będzie trał znacznie dłużej niż powinien. Do pozbycia się ziemi, piasku i innych leśnych zabrudzeń najlepiej użyć szczoteczki z delikatnym włosiem.
Zobacz też: Nie musisz już chodzić do lasu. Grzyby urosną szybciej niż pomidory
Po wykonaniu tego zadania nadchodzi czas na przygotowanie grzybów do suszenia. Każdy egzemplarz rozkrój na mniejsze kawałeczki (najlepiej na cieniutkie 1 cm plasterki). Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się ze sobą nie stykały. Wypełnione naczynie włóż do piekarnika nagrzanego na 50 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby podczas suszenia drzwiczki urządzenia były uchylone - w ten sposób wilgoć szybciej odparuje. Pamiętaj także o regularnym obracaniu grzybów z jednego boku na drugi. Po ok. 7 godzinach leśne zbiory powinny być już dobrze wysuszone. Tak przetworzone smakołyki należy teraz przechować we adekwatny sposób, aby jak najdłużej zachowały swój smak i aromat.


Jak przechowywać suszone grzyby? Zachowają swój smak i aromat tylko w tej przestrzeni
Na wysuszeniu grzybów nie kończą się nasze działania. Istotnym elementem konserwacji żywności jest również sposób jej przechowywania. W tym przypadku należy zamknąć smakołyki w szczelnych pojemnikach, które należy trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (np. w piwnicy lub spiżarni). Staraj się regularnie do nich zaglądać, aby sprawdzić czy nie wdarła się do środka pleśń lub insekty. Przed użyciem także zawsze sprawdzaj grzyby.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału