Paprocie zaliczamy do najstarszych roślin na Ziemi. Mogą przyjmować różne formy: naziemne, epifityczne oraz rosnące na drzewach. W domu uprawiamy paprotkę zwyczajną, którą często zdobimy salon i łazienkę, gdzie czuje się najlepiej.
Żeby jednak paprotka efektownie zdobiła nasze mieszkanie, należy odpowiednio o nią dbać. Gdy tylko zauważymy usychające liście, to na początek musimy ustalić przyczynę tego zjawiska, a potem podjąć adekwatne działania.
Dlaczego paprotka usycha? Różne przyczyny
Paprotka może usychać z różnych przyczyn. Należy doszukiwać się ich w infekcjach grzybowych lub częściej - w niewłaściwej uprawie.
Liście paprotki brązowieją ze względu na następujące błędy pielęgnacyjne:
- zbyt niska lub za wysoka wilgotność powietrza;
- nieprawidłowe podlewanie;
- wahania temperatur;
- słoneczne stanowisko;
- niewystarczająca ilość składników odżywczych.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Rośliny doniczkowe latem. Jak zadbać o kwiaty doniczkowe w czasie upałów?
Co zrobić, żeby paprotka nie usychała? Rady kwiaciarki
Brązowienie liście jest bez wątpienia najczęstszym problemem w uprawie paprotki. Kwiaciarka radzi, aby wdrożyć odpowiednią pielęgnację. Tylko w ten sposób uratujemy okaz. Podzieliła się kilkoma, ważnymi zasadami pielęgnacyjnymi tego kwiatu.
- Zraszanie liści i umiarkowane podlewanie
Paprotka lubi wysoką wilgotność powietrza, dlatego warto regularnie zraszać jej liście. Dodatkowo zalecamy przecieranie ich z kurzu, aby roślina jeszcze lepiej wchłaniała wodę. Poza tym ziemia kwiatu musi być stale wilgotna, ale nie mokra. Zbyt obfite podlewanie prowadzi do gnicia korzeni.
- Unikanie wahań temperatur
Liście rośliny nie będą usychać, jeżeli zapewnimy jej odpowiednią temperaturę. Latem powinna wynosić 20-25 stopni Celsjusza, a zimą 12-15 stopni Celsjusza.
- Półcieniste stanowisko z rozproszonym światłem
Paprotkę najlepiej postawić z dala od okna (ewentualnie na parapecie okna wschodniego). Wystawiona na pełne słońce nie rośnie zdrowo, przez co liście usychają.
- Żyzna ziemia z torfem
Gleba paprotki musi być żyzna, próchnicza z dużą zawartością torfu. Jej pH powinno wynosić 5,5-6,0. Możemy kupić specjalnie podłoże, dedykowane tej roślinie. Ważne jest również nawożenie okazu od wiosny do jesieni, również specjalnym nawozem.
Zobacz też:
Przynieś ze spaceru do lasu i rozłóż wokół grządek. Ślimaki ich nienawidzą
Monstera żółknie i marnieje? To warzywo przywróci jej wigor
Ziemniaki na balkonie możesz uprawiać w... workach. Sąsiedzi będą wytrzeszczać oczy