Truskawka (Fragaria x ananassa) |
|
Wysokość | 10-45 cm |
Kwitnienie | V, VI |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | owoce |
Pokrój | krzaczasty, płożący, rozłożysty, zwisający |
Truskawka (Fragaria x ananassa) jest byliną należącą do rodziny różowatych. Jest efektem skrzyżowania dwóch poziomek: chilijskiej oraz kalifornijskiej.
Truskawka dorasta do 45 cm wysokości, ale przy okazji tworzy również liczne rozłogi. Pierwsze kwiaty pojawiają się zwykle w maju lub czerwcu. Kwiatki są pojedyncze w kolorze żółtawobiałym i mają po pięć płatków. Bylina ma lśniące, trójlistkowe liście. Owoce to czerwone jagody, pierwsze pojawiają się na krzewach w czerwcu. Często truskawka owocuje przez całe lato.
Uprawa truskawki
Podłoże dla truskawki powinno być bogate w składniki odżywcze, próchnicze i żyzne o lekko kwaśnym odczynie. Najwyższe plonu uzyska się wybierając dla niej miejsce nasłonecznione. Przed sadzeniem dobrze jest podłoże wzbogacić dobrze przerobionym obornikiem a następnie wyściółkować, co pozwoli ograniczyć liczebność chwastów i zatrzyma wilgoć w podłożu. Truskawka ma bardzo płytki system korzeniowy, do tego lubi wilgotne podłoże, trzeba ją zatem systematycznie podlewać a żyzną ziemię zapewnić nawożąc nawozami organicznymi. Idealnie sprawdza się w tym wypadku kompost. jeżeli mimo ściółkowania pojawiają się chwasty, należy je na bieżąco usuwać. Po zakończeniu plonowania liście truskawki należy skosić. Zapewni to bardziej obfite plony w przyszłym sezonie.
Owoce truskawki są bardzo smaczne, wykorzystywane są zatem w bardzo szerokim zakresie jako owoce deserowe, do soków, kompotów, dżemów, konfitur a także do mrożenia. Są bogatym źródłem witaminy C, antocyjanów a także żelaza i fosforu.
Fot. główna: Kathas_Fotos/pixabay.com