Grzybobranie nabiera rozpędu w polskich lasach. W zbiorach dominują uwielbiane prawdziwki, kurki czy też klasyczne maślaki. Mało kto zwraca jednak uwagę na jego krewniaka, który jest pełen smaku, łatwy w obróbce i doskonały do marynowania. Mowa oczywiście o maślaku pstrym, który na przestrzeni lat powoli zyskuje uznanie wśród doświadczonych miłośników grzybobrań.
Maślak pstry — jeden z najlepszych grzybów do marynowania. Wciąż niedoceniony
Maślak pstry (łac. Suillus variegatus) to powszechny w polskich lasach grzyb należący do rodziny maślakowatych. Dla wielu grzybiarzy może być znany pod takimi nazwami jak bagniak, miodówka czy też twardzioszek.
Charakteryzuje się kapeluszem o średnicy sięgającej od 4 do 12 cm o żółto-brązowej barwie, chwilami wpadającej w odcień oliwkowy. “Pstry" wzór to jego charakterystyczna cecha. Ponadto powierzchnia kapelusza jest sucha i matowa, przez co w czasie oporządzania tych grzybów nie trzeba męczyć się ze ściąganiem śliskiej skórki, tak jak ma to miejsce w przypadku innych maślaków.
Rurki pod spodem kapelusza są z kolei żółte, chwilami przybierające rdzawy kolor. Z wiekiem ciemnieją. Trzon grzyba jest natomiast krępy i cylindryczny, o barwie zbliżonej do kapelusza. Poprzez wygląd z łatwością można go pomylić z maślakiem zwyczajnym, dlatego warto zwracać uwagę na suchą skórkę, gdyż to ona pozwala je rozróżnić. Co ważne, maślak pstry nie posiada swoich trujących sobowtórów, przez co można po niego bezpiecznie sięgać w czasie grzybobrania.
Zobacz także: Wysyp grzybów w całym kraju. Stąd grzybiarze wracają z pełnymi koszami
Gdzie rośnie maślak pstry? Powszechny bywalec polskich lasów
Maślak pstry to pospolity gatunek w Polsce, a pomimo tego grzybiarze często go pomijają. Najczęściej można go znaleźć w lasach iglastych, szczególnie w borach sosnowych. Uwielbia gleby piaszczyste i suche, zwłaszcza te, które leżą w nasłonecznionych miejscach na skrajach lasów i ścieżek. Największy wysyp tego gatunku przypada między innymi na wrzesień.
Warto więc w tym czasie zapuścić się w bory sosnowe, bo istnieje ogromna szansa, iż znajdziesz tam bagniaka. Często rośnie w grupach, przez co łatwo zapełnić nim cały koszyk. Niestety sporo grzybiarzy go wciąż pomija, gdyż uważa go za grzyba o mdłym smaku. Po odpowiedniej obróbce może stać się jednak wyjątkowym składnikiem w twojej kuchni, dlatego warto dać mu szansę.
Sprawdź też: Mimo suszy tu grzybów jest pełno. Idź, a wrócisz z pełnym koszykiem
Co zrobić z maślaka pstrego? Dobry do marynowania i na zupę
Jednym z powodów, przez które maślak pstry to dobry wybór, jest łatwość czyszczenia oraz niezwykła uniwersalność w kuchni. Brak śliskiej skórki to ogromny plus, który pozwala z łatwością zamarynować te grzyby. Ponadto delikatny i lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z licznymi dodatkami i daniami.
Maślak pstry to jeden z lepszych wyborów, jeżeli chodzi o marynowanie. Jędrny miąższ dobrze zachowuje swoją strukturę w zalewie octowej. Nie rozpada się i przy tym doskonale łączy się z przyprawami, takimi jak liść laurowy czy też ziele angielskie. jeżeli nie marynowane, dobrze smakują gotowane, smażone, duszone czy też suszone. Sprawdzą się podawane z cebulką lub w postaci sosu grzybowego. Można je również wykorzystać do przygotowania zupy lub farszu do pierogów.
Zobacz też:
Dodaj do kawy tę przyprawę. Rozgrzeje cię i pomoże zrzucić zbędne kilogramy
Te jabłka biją inne na głowę. Pełne witamin i świetne na szarlotkę
Sztućce będą lśniły bez polerowania. Wystarczy, iż zrobisz im kąpiel z tym dodatkiem