Pomidory to zdrowe i smaczne owoce, dlatego latem i jesienią powinieneś sięgać po nie jak najczęściej. Niezależnie od tego, czy uprawiasz je samodzielnie w ogrodzie, kupujesz na targu czy w sklepie, musisz jednak pamiętać o prawidłowym przechowywaniu pomidorów.
Większość Polaków odruchowo wkłada je do lodówki, a to fatalny pomysł. Jeżeli ty również je tam umieszczasz, nie dziw się, iż pleśnieją w mgnieniu oka. To dla jedno z najgorszych miejsc w całym domu.
Tak nigdy nie przechowuj swoich pomidorów, bo gwałtownie spleśnieją
Niektóre warzywa warto przechowywać w lodówce. Nie dotyczy to jednak pomidorów (chyba iż zamierzasz wykorzystać je w ciągu 2-3 dni od zakupu). W przeciwnym razie lepiej znaleźć dla nich inne miejsce.
Jeszcze szybciej pomidory zepsują się, jeżeli będą przechowywane w plastikowych siatkach. Gdy je tam włożysz, stworzysz dla nich najgorsze możliwe warunki, ponieważ odetniesz swobodny dopływ powietrza, co przyczyni się do powstawania wilgoci, (a w efekcie pleśni) i warzywa będą do wyrzucenia.
Może cię zainteresować: Ogrodnik podpowiada, co siać po pomidorach. Jedna roślina sprawdzi się najlepiej
Jak przechowywać pomidory w domu? W tym miejscu długo zachowają świeżość
W takim razie, jak przechowywać pomidory, by na długo zachowały świeżość i aromat? jeżeli nie chcesz, aby gwałtownie zmiękły, trzymaj je z dala od ostrych promieni słońca.
Możesz je położyć w zacienionym miejscu na blacie np. w koszach wiklinowych lub ceramicznych z otworami. W ten sposób zapewnisz pomidorom swobodny dostęp do powierza i będziesz mieć do nich łatwy dostęp.
Zobacz też:
Poszarzałe srebro traci swój urok? Posyp je tym, a w mig odzyska blask
Masz problem z wilgocią w kuchni? Zamiast drogich pochłaniaczy, wypróbuj tę przyprawę
Uważaj na to w czasie zakupów w internecie. Możesz paść ofiarą oszustwa