To królowa polskich grządek. Pamiętaj o tym, a cebula dymka będzie pyszna, dorodna i zdrowa

1 dzień temu
Zdjęcie: Zoya2222/istock


Marzec to dobry moment na zaplanowanie wiosennej rozsady warzyw w ogrodzie. jeżeli nie wiesz jeszcze, na co się zdecydować, to podpowiadamy - na cebulę dymkę. Jest bardzo łatwa w uprawia, a przy okazji ma wiele cennych adekwatności. Warto wprowadzić to warzywa do swojego codziennego menu.
Cebula dymka to mała odmiana cebuli zwyczajnej pochodzącej z rodziny amarylkowatych. Roślina ta wywodzi się z Azji Środkowej, ale z powodzeniem można ją uprawiać w ogrodzie. Polacy często wykorzystują ją w kuchni, nie tylko za sprawą jej wyrazistego smaku, ale również dzięki wartościowym składnikom ożywczym. Dymka to bowiem warzywo niskokaloryczne, które jest doskonałym źródłem witamin A, C, PP, B1 i B2, beta-karotenu, kwasu foliowego i takich minerałów jak magnez, potas, wapno, fosfor, krzem i cynk. To sprawia, iż zdecydowanie warto uprawiać tę roślinę. Sprawdź, jak się za to zabrać.


REKLAMA


Zobacz wideo Płaczesz jak bóbr podczas krojenia cebuli? Sprawdź, co zrobić, by tego uniknąć


Cebula dymka: kiedy sadzić? Pamiętaj o tym terminie
Na początek trzeba zaznaczyć, iż dymka jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku od posadzenia wytwarza jadalną, jasną cebulkę o kulistym kształcie z piętką, czyli łodygą adekwatną. Wyrastają z niej korzenie przybyszowe oraz liście, które opadają już w pierwszym sezonie wegetacyjnym. Na ich miejscu pojawiają się nowe, zwane później szczypiorkiem. Warzywa zbiera się w lipcu, w związku z czym należy zaplanować rozsadę odpowiednio wcześnie. Najlepiej zabrać się za to pod koniec marca lub najpóźniej na początku kwietnia. Cebula dymka jest odporna na przymrozki, więc niestraszne jej niskie temperatury panujące w nocy wczesną wiosną. Zanim jednak włożysz sadzonki do gruntu, sprawdź, jak je pielęgnować.
Zobacz też: Kiedy i jak pryskać miedzianem? Łatwo popełnić tu błąd. Tak robią to doświadczeni ogrodnicy


Jak sadzić cebulę? Dymka lubi taką pielęgnację
Przed sadzeniem konieczne będzie wybranie odpowiedniego miejsca i spulchnienie podłoża. Najlepiej wybrać stanowisko słoneczne z przepuszczalną i żyzną glebą o obojętnym lub lekko kwaśnym odczynie. Dymka może rosnąć w pobliżu ogórków, buraka ćwikłowego, marchewki, pietruszki, majeranku, truskawek, sałaty głowiastej i pomidorów. Dobrze współpracuje z tymi warzywami, a ich obecność wpływa na nią bardzo korzystnie. Nie lubi się jednak z kapustą i rzodkiewką. Gdy już wybierzemy odpowiednie miejsce, warto wzbogacić je nawozem z kompostu. Dzięki temu warzywa będą później szybciej rosnąć i lepiej przyswajać składniki odżywcze z ziemi. Cebulę sadzimy w rozstawie co około 30-40 centymetrów między rzędami i w odległościach 8 centymetrów w rzędzie. Przestrzeń jest istotna, ponieważ w trakcie rozwoju dymka kilkukrotnie zwiększa swoją średnicę. Warzywa wkładamy do ziemi w taki sposób, aby ich większa część znajdowała się w ziemi, a wierzchołek wystawał na poziomie gruntu. Dorodne dymki zbieramy dopiero wtedy, gdy szczypior załamie się w połowie.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału