Ten wiosenny grzyb smakuje jak popularne warzywo. Grzybiarze już go wypatrują w lasach

5 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Orest Lyzhechka / iStock


Wraz z nadejściem wiosny grzybiarze ruszają do lasów. Wśród gatunków poszukiwanych już w marcu są czarki. Nie powinniśmy mieć problemów z ich dostrzeżeniem, o ile wybierzemy najpierw adekwatne miejsce poszukiwań. Zdradzamy zatem, czym się kierować, "polując" na te wiosenne grzyby.
Borowiki i podgrzybki to niewątpliwie ulubieńcy polskich grzybiarzy, jeżeli chodzi o walory smakowe, ale warto pamiętać, iż grzyby mają do zaoferowania znacznie więcej. interesujące pod tym względem są właśnie czarki (Sarcoscypha). Przy łagodnej zimie możemy je spotkać w polskich lasach już w lutym, a choćby wcześniej, ale marzec jest pewniejszym terminem wyprawy. Będziemy musieli podczas niej zwracać szczególną uwagę na drzewa.


REKLAMA


Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić


Czy grzyby czarki są jadalne? Te wiosenne grzyby przez wielu są uznawane za rarytas
Czarki to grzyby o charakterystycznym wywiniętym kształcie, który upodobnia je do naczynia, do czego zresztą nawiązuje ich nazwa. Wyróżnia je też intensywny czerwony kolor. Osiągają od 1,5 do 8 centymetrów średnicy. Co ważne, wyrastają na rozkładających się gałęziach drzew, a nie na ziemi. W Polsce występują trzy gatunki tego grzyba, które wyglądają adekwatnie identycznie, a rozpoznać je można dopiero po wyglądzie zarodników obserwowanych pod mikroskopem. Jak wyjaśnia Nadleśnictwo Bogdaniec, czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) i czarka austriacka (Sarcoscypha austriaca) przed 2014 rokiem znajdowały się na liście gatunków chronionych, ale zostały z niej wykreślone i w tej chwili możemy zbierać je bez obaw. Trzeci gatunek, czarka jurajska (Sarcoscypha jurana), wciąż jest chroniona, ale podobieństwo do jej krewnych nie powinno narazić nas na kłopoty. Czarka jurajska jest bowiem bardzo rzadka i rośnie wyłącznie na lipie.
jeżeli chodzi o występowanie pozostałych gatunków, to portal grzybofil.pl podaje, iż bez, brzoza, dereń, topola, szakłak i drzewa iglaste to rośliny, na których znajdziemy wyłącznie czarkę austriacką. Z kolei chmielograb, jeżyna, kalina i orzech są podłożem, na którym pojawia się tylko czarka szkarłatna. Oba gatunki spotkamy na buku, dębie, grabie, jesionie, klonie, leszczynie, olsze, robinii, wierzbie i różowatych. Należy przy tym podkreślić, iż czarki są grzybami jadalnymi, a przygotować je możemy na kilka sposobów.


Co zrobić z czarki austriackiej? Czarka austriacka i czarka szkarłatna może być przyrządzona na wiele sposobów
Surowe czarki w smaku i chrupkości przypominają rzodkiewkę. Można je jeść bez wcześniejszej obróbki termicznej, z dodatkiem soli. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek lub surówek. Nadają się także do duszenia na maśle z cebulką i marynowania. Ponadto portal pysznosci.pl proponuje, żeby wykorzystać ich nietypowy kształt przy przyrządzaniu przekąsek i wypełnić czarkę np. pastą jajeczną. Ponieważ grzyb ten zachowuje sprężystość po obróbce, możemy również spróbować usmażyć go w panierce z jajka i bułki.
Zobacz też: Grzybiarze zacierają ręce. "Polską truflę" można znaleźć już w marcu. Za kilogram płacą choćby 4000 zł


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału