Te warzywa wysiej jeszcze w lipcu. gwałtownie doczekasz się plonów

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Lipiec kojarzy się ogrodnikom z czasem zbierania plonów. Możemy jednak jeszcze pod koniec tego miesiąca wysiać niektóre warzywa. Dojrzeją szybko, bo do jesieni, ale musimy inaczej pielęgnować je niż inne rośliny ze względu na wysokie temperatury, a więc większe zapotrzebowanie na wodę. Sprawdź odmiany szybkorosnące, które zbierzesz przed przymrozkami.

Rośliny szybkorosnące można wysiewać w lipcu, ponieważ wysokie temperatury przyspieszą ich kiełkowanie. Przy uprawie takich warzyw trzeba pamiętać o częstszym podlewaniu w trakcie upalnych dni. Dodatkowo młode siewki warto chronić przed słońcem, dlatego zalecamy przeprowadzenie siewu w zacienionych miejscach.

Które warzywa można wysiewać pod koniec lipca?

Pod koniec lipca wiele roślin osiąga pełny wzrost - plony są gotowe do zebrania. W ostatnie dni tego upalnego miesiąca możemy przeprowadzić siew następujących warzyw:

  • Sałata

Najlepsze do lipcowego siewu są odmiany odporne na wybijanie w pędy kwiatowe. To warzywo wysiewamy powierzchniowo i delikatnie przykrywamy nasiona cienką warstwą podłoża, które powinno być dobrze spulchnione i wilgotne. Zachowujemy 20-30 cm odstępy. Sałatę można też uprawiać z rozsad.

  • Szpinak

Zbierzemy go już w kilka tygodni. Szpinak wysiewamy na dobrze nawodnionej i przewiewnej ziemi na głębokości 1-2 cm, przy zachowaniu 10 cm odstępów między roślinami.

  • Marchew

Nasiona tego warzywa wysiewamy na głębokość 1 cm, zachowując 15-20 cm odstęp między rzędami. Gleba musi być dobrze uprawiona, bez kamieni.

  • Rzodkiewka

Rzodkiewkę, podobnie jak szpinak, również zbierzemy w ciągu kilku tygodni. Wysiewamy ją na głębokości 1-2 cm, przy zachowaniu 5-10 cm odstępów między roślinami na lekkim i przepuszczalnym podłożu.

Nie tylko wysiewanie nasion. Te warzywa możesz sadzić z rozsad w lipcu

Końcówka lipca jest dobrym czasem na przesadzanie do gruntu warzyw z rozsad. Oto lista roślin, których plony również zdążysz zebrać do przymrozków:

  • Brokuły

Musimy zapewnić im ziemię bogatą w składniki odżywcze. Między tymi warzywami zachowujemy 45-60 cm odstępy.

  • Kalarepa

Możną ją zebrać już po 6-8 tygodniach. Sadzonki umieszczamy w glebie na takiej samej głębokości, co były sadzone w doniczkach, przy czym zachowujemy odstępy wynoszące 20-25 cm. Zadbajmy o to, żeby gleba była żyzna i dobrze nawodniona.

  • Jarmuż

To warzywo jest odporne na niskie temperatury, dlatego zbiór możemy przeprowadzić jesienią, a choćby zimą. Zachowujemy taką głębokość jak w doniczkach z 45-60 cm odstępem między roślinami. Gleba musi być dobrze uprawiona i żyzna.

Zobacz też:

Wystarczy kilka składników z kuchennej szafki. Zrób domowy oprysk, a mszyce nie tkną winorośli

Ta odmiana hortensji jest tak piękna, iż zwala z nóg. Musisz mieć ją w ogrodzie

Tych roślin nie przycinaj w lecie. Jedna błędna decyzja i przestaną kwitnąć

Idź do oryginalnego materiału