Wiele osób przy swoich decyzjach zakupowych kieruje się tym, jak dana firma dba o zwierzęta i czy w ogóle to robi. Na pewno sporo się zmieniło w ostatnich latach i wiele marketów np. daje do wyboru jaja z chowu klatkowego, ściółkowego czy wolnego wybiegu, ale o wiele więcej spraw wymaga poprawy, czego dowodzi poniższy ranking.
Compassion in World Farming to działająca od niemal 60 lat organizacja prowadząca kampanie i lobbująca na rzecz dobrostanu zwierząt gospodarskich i tych z hodowli przemysłowej. Czym w ogóle jest dobrostan?
Ogólnie dotyczy jakości życia zwierząt i obejmuje trzy elementy: zdrowie fizyczne, psychiczne i możliwość do wyrażania standardowych zachowań dla danego gatunku (więcej poczytamy sobie o tym na stronie organizacji Otwarte Klatki).
Ranking supermarketów pod kątem dobrostanu zwierząt w 2024. Które sieci wypadły najlepiej, a które najgorzej?
Compassion in World Farming przygotowało teraz pierwszy w swojej historii polski ranking supermarketów i ich podejścia do dobrostanu zwierząt hodowlanych. Dotyczy trzech gatunków zwierząt: kur niosek, kurczaków hodowanych na mięso oraz świń.
"Celem rankingu supermarketów jest obiektywna ocena największych sieci handlowych działających w Polsce pod względem stosowanych przez nie standardów w obrębie kryteriów dobrostanu zwierząt w ich łańcuchach dostaw" – czytamy na stronie rankingu.
Aktywiści wzięli pod lupę przede wszystkim politykę dotyczącą dobrostanu zwierząt i przyznawali za to punkty. Np. to, czy dana sieć, w ogóle ją posiada i czy będzie wdrażana, czy jest przejrzysta i dostępna w języku polskim.
Poszczególne gatunki miały też swoje oddzielne kryteria np. dotyczące warunków hodowli. Jakie wnioski wyciągnęli autorzy raportu?
Najlepiej w rankingu wypadły supermarkety Carrefour, Lidl, Żabka oraz Auchan dzięki deklaracjom i wdrożeniom wyższych standardów dobrostanowych dla kur niosek i kurczaków mięsnych.
Najgorzej w rankingu uplasowały się: Polomarket, E.Leclerc i Grupa Eurocash (właściciel m.in. Lewiatana, Delikatesów Centrum, abc i Groszka).
Poniżej lista sieci od najbardziej do najmniej dbających o dobrostan zwierząt w 2024 roku według raportu Compassion in World Farming (w dalszej części artykułów jest cała tabela wraz z kryteriami).
Poprawia się jakość życia kur i kurczaków z hodowli. Świniami supermarkety się nie przejmują
Osoby przejmujące się losem zwierząt z pewnością cieszy zmieniające się podejście wielu firm poprawiające sytuację kurczaków (niektóre w ogóle rezygnują z chowu klatkowego). Niepokojące jest jednak to, iż to samo nie dotyczy też świń (zarówno loch, jak i tuczników).
W rankingu są same puste pola w wierszach i kolumnach dotyczących właśnie tego aspektu, tzn. sieci nie informują o "jakichkolwiek standardach mających zapewnić lepszy poziom dobrostanu świniom w ich łańcuchu dostaw".
"Warunki życia loch (świń-matek) i tuczników (które lądują na naszych talerzach jako kiełbaski, schabowe, żeberka i inne produkty wieprzowe) dopuszczane przez Polskie i Europejskie prawo są wyjątkowo niskie. W Polsce 95 proc. loch spędza pół życia w ciasnych metalowych klatkach, a ich prosięta są rutynowo okaleczane" – zauważają autorzy raportu.
A jeżeli prawo czegoś nie wymaga, to przedsiębiorcy nie będą sobie tym zawracać głowy. Fundacja wierzy, iż supermarkety mimo tego zaczną dobrowolnie składać deklaracje dotyczące hodowli świń, by zmienić ich życie na lepsze. Przekonamy się, czy ten aspekt się poprawi przy okazji przyszłorocznego rankingu.