Szukali grzybów w lesie. Znaleźli pod... biurem Nadleśnictwa Jarocin [ZDJĘCIA, WIDEO]

2 tygodni temu

Wielu miłośników wędrówek po lesie i zbierania grzybów zadaje sobie pytanie: "Czy są już grzyby?". Warunki atmosferyczne, czyli deszcze i temperatura sprzyjają ich pojawianiu się w lasach. Jednocześnie jednak są ona korzystne również dla rozwoju różnych gatunków owadów. Powoduje to, iż wiele ze znalezionych okazów jest już niestety robaczywych.

Większość grzybiarzy zazdrośnie strzeże swoich miejsc i nie chcą się dzielić informacjami o tym, gdzie znajdują swoje okazy. Pracownicy Nadleśnictwa Jarocin postanowił zrobić od tej reguły wyjątek i ujawiają, gdzie warto wybrać się z koszykiem.

"Kochani! Nie ma sprawiedliwości na tym świecie… Człowiek chodzi po lesie w jeżynach w pokrzywach w przytuliach po pas - ba! po kokardę! - i NIC. Żadnego grzyba. No, może poza kaniami, czyli "sowami". A potem wystarczy zajechać do centrum metropolii Jarocińskiej, do samego serca Nadleśnictwa… i co? Na trawniku przed biurem - borowiki ceglastopore! Rosną sobie, jak grzyby po deszczu! Czy ktoś tu rozsiewa je nam specjalnie? Czy to nowe miejsce grzybobrań - „Parking & Grzyb” edycja miejska? Świat się kończy, moi drodzy… świat się kończy... " - możemy przeczytać w opisie do zamieszczonego filmu.

Borowik ceglastopory to bardzo charakterystyczny, jadalny grzyb należący do rodziny borowikowatych. W Polsce jest powszechnie spotykany i dość chętnie zbierany, choć bywa mylony z trującymi gatunkami m.in. z borowikiem szatańskim. Jest jadalny po obróbce cieplnej. Należy go dobrze ugotować lub usmażyć, ale i tak bywa dla niektórych ciężkostrawny.

O czym warto pamiętać przy okazji grzybobrania?

  • Zbieraj tylko grzyby, które znasz. jeżeli masz choć cień wątpliwości - nie zbieraj. Trujące gatunki mogą wyglądać bardzo podobnie do jadalnych (np. muchomor sromotnikowy do gołąbka czy kani).
  • Zabierz ze sobą atlas grzybów lub aplikację mobilną. Pomogą gwałtownie rozpoznać gatunek. Użyteczne aplikacje to np. Grzyby Polski, ShroomID, PlantNet (z funkcją zdjęć).
  • Używaj koszyka lub przewiewnego wiaderka. Nie zbieraj do reklamówek - grzyby się „zaparzają”, co przyspiesza ich psucie i może uczynić je niebezpiecznymi.
  • Nie niszcz grzybów niejadalnych i chronionych. choćby jeżeli nie są jadalne - są ważne dla ekosystemu.
  • Wykręcaj grzyby delikatnie, a nie wyrywaj. Możesz też je ścinać nożykiem - uważaj, by nie uszkodzić grzybni.
  • Uważaj, żeby się nie zgubić. Lasy potrafią wyglądać bardzo podobnie - szczególnie przy gorszej pogodzie. Zapamiętaj punkty orientacyjne, korzystaj z GPS lub aplikacji jak Mapa Turystyczna, Locus, Mapy.cz.
  • Zadbaj o odpowiednie ubranie - wysokie buty (kleszcze!), długie spodnie, coś przeciwdeszczowego. Przyda się też spray przeciw kleszczom.
  • Po powrocie sprawdź dokładnie ciało pod kątem kleszczy - szczególnie pachwiny, zgięcia kolan i za uszami.
  • Grzyby jedz tylko po obróbce termicznej. Większość dzikich grzybów surowych jest ciężkostrawna lub trująca.
  • W razie zatrucia nie zwlekaj z pomocą. Zachowaj resztki grzybów, które były zjedzone, pomoże to lekarzowi ustalić rodzaj toksyny. W razie podejrzenia zatrucia dzwoń natychmiast na 112 lub zgłoś się na SOR.
A Wy byliście już w tym roku na grzybobraniu?
Idź do oryginalnego materiału