Suszone grzyby to prawdziwy kulinarny skarb, który pozwala cieszyć się leśnym smakiem jeszcze przez długi czas po zakończeniu sezonu. Niestety prawda jest taka, iż choćby jeżeli włożysz cały swój wysiłek w ich przygotowywanie, one i tak mogą zepsuć się i spleśnieć.
Cała twoja praca związana ze zbieraniem, krojeniem oraz suszeniem grzybów może pójść na marne, jeżeli będziesz nieprawidłowo je przechowywać. Aby nie popełnić popularnego błędu, jeszcze dziś poznaj triki najlepszych kucharzy. Będziesz wiedzieć, czego unikać oraz, gdzie i w jaki sposób warto jest trzymać suszone grzyby.
Może cię zainteresować: Tę przekąskę jedz zamiast ciastek i cukierków. O niebo zdrowsza i smaczniejsza
To najgorszy błąd podczas suszenia grzybów. Nie popełnij go, jeżeli nie chcesz, aby spleśniały
Jednym z najgorszych, jeżeli nie najgorszym błędem podczas suszenia grzybów jest niesprawdzanie, czy aby na pewno całkowicie wyschły przed włożeniem ich do pojemnika. Wiele osób nie zwraca na to uwagi, a później przez wilgoć ich grzyby pleśnieją w zamkniętych pojemnikach.
Jeśli nie chcesz zmarnować czasu, zawsze upewniaj się co do tego, iż suszone grzyby na pewno zostały dobrze przygotowane do przechowywania. Dla pewności wrzuć też do pojemnika, w którym mają być trzymane kilka ziarenek ryżu, ponieważ ten ma adekwatności pochłaniające wilgoć.
Czytaj również: Dywan ma nieświeży zapach? Zamiast oddawać do pralni, posyp go proszkiem za 2 złote
Jak suszyć grzyby w domu? Są na to różne sposoby, choć najlepszy jest dehydrator
Grzyby możesz suszyć na różne sposoby, m.in. w piekarniku z termoobiegiem (w 40-50 stopniach Celsjusza z uchylonymi drzwiczkami), w specjalnej suszarce do grzybów (dehydratorze, który jest chyba najlepszym rozwiązaniem z uwagi na kontrolowany przepływ powietrza, stabilną temperaturę).
Niektórzy wykorzystują także mniej nowoczesne metody np. sznurki zawieszonym nad źródłem ciepła czy kaloryfer, albo wystawiają je na słońce w ciepły dzień, w przewiewne miejsce. Wówczas jednak schnięcie może być nierównomierne, co może zwiększać ryzyko gnicia, a także grzyby są tam narażone na owady i zabrudzenia
Jak przechowywać suszone grzyby, aby nie spleśniały? To dla nich najlepsze miejsce
Do przechowywania suszonych grzybów sprawdzają się najlepiej szczelnie zamknięte pojemniki np. szklane słoje czy metalowe pojemniki np. puszki. Zawsze trzymaj je w suchym i ciemnym miejscu.
Chroń je także przed wilgocią, światłem czy insektami. Jeśli będziesz prawidłowo przechowywać swoje grzyby, mogą one postać w domu wiele miesięcy, choćby do kolejnego sezonu.
Zobacz też:
Wyjmij z szafki kuchennej i wyczyść kanapę. Ten trik zasługuje na medal
Włóż rolkę papieru toaletowego do szafy. Rozwiążesz uciążliwy problem
Pchają się do domów i śmierdzą. Tak pozbędziesz się nieproszonych owadów