Suszone grzyby nie są nieśmiertelne. Kiedy mija ich termin ważności? Zwróć uwagę na te oznaki

1 tydzień temu
Choć suszone grzyby zachowują swój smak znacznie dłużej niż świeże, to jednak z czasem zaczynają się psuć. Jest kilka charakterystycznych objawów, które poinformują nas, iż kończy się ich termin zdatności do spożycia. jeżeli chcemy zachować grzyby na dłużej, powinniśmy wiedzieć, jak je przetrzymać.
Suszenie grzybów to najpopularniejsza metoda na ich przechowywanie. Po wysuszeniu owocniki zachowują swoje adekwatności na dłużej, dzięki czemu choćby po kilku tygodniach można wciąż poczuć ich wyjątkowy smak i aromat. Niestety jeżeli będziemy trzymać je zbyt długo, to w końcu się zepsują. Sprawdź, do kiedy można jeść suszone grzyby, żeby nie nabawić się problemów żołądkowych.


REKLAMA


Zobacz wideo Ogromny wysyp grzybów. "Pierwszy raz zobaczyłem coś takiego"


Czy grzyby suszone mogą się przeterminować? Zwróć uwagę na te objawy
Świeże grzyby to jedne z najbardziej pożądanych produktów o tej porze roku. Są cennym źródłem wartości odżywczych i cechują się niezwykłym, leśnym aromatem, który ulepsza różnego rodzaju potrawy. Niestety, mają też pewną wadę - bardzo gwałtownie się psują. Po zebraniu można je przechowywać tylko przez około 7-10 dni, w zależności od ich stanu i rodzaju. Z tego względu wiele osób decydują się na wysuszenie, ponieważ proces ten przedłuża ich termin ważności do spożycia od kilku miesięcy do choćby roku. Z biegiem czasu warto jednak dokładnie obejrzeć przetwory przed gotowaniem. Im dłużej trzymamy je w domu, tym większe prawdopodobieństwo, iż pojawią się na nich niepokojące zmiany, świadczące o rozpoczęciu procesu psucia. Objawy, które powinny nas zaalarmować, to między innymi śliska, mokra skórka, nieprzyjemny zapach i pleśń. jeżeli zauważymy którąkolwiek z tych rzeczy, to znaczy, iż suszone grzyby nie nadają się już do zjedzenia.
Zobacz też: Drobny gest zdziała więcej niż najlepszy nawóz. Dzięki temu pieniążek "obsypie" się liśćmi


Jak przechowywać suszone grzyby, żeby nie spleśniały? Te pojemniki sprawdzą się najlepiej
Na termin ważności suszonych grzybów ma wpływ przede wszystkim sposób ich przechowywania. jeżeli zamkniemy je w nieodpowiednim pojemniku, to zwiększamy ryzyko, iż szybciej się zepsują. Z tego względu po odparowaniu wody najlepiej schować grzyby do słoika, dobrze go zakręcić i przenieść w suche, chłodne miejsce, takie jak piwnica lub spiżarnia. Temperatura w tym pomieszczeniu powinna wynosić około 7-12 stopni Celsjusza i nie może docierać do niego zbyt wiele światła - przyśpiesza ono proces utleniania, przez co owocniki tracą swój aromat i kolor. Warto też wrzucić do słoika lub torby kilka liści laurowych, które działają jak naturalny odstraszacz na mole spożywcze.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału