Suszone grzyby gotuj dokładnie tyle czasu. Inaczej będą twarde i stracą smak

top.pl 3 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Suszone grzyby smakują najlepiej wtedy, gdy dasz im dokładnie tyle czasu, ile potrzebują. Muszą być odpowiednio długo moczone i gotowane. Tylko wtedy zachwycają głębokim, leśnym aromatem oraz są przyjemnie miękkie, a nie twarde i pozbawione smaku. Sprawdź, jak długo musi trwać ich przygotowanie i zachwyć rodzinę jedzeniem przy stole.

Niewiele jest składników, które miałyby w polskiej kuchni tyle zastosowań jak suszone grzyby. Ich głęboki leśny aromat idealnie podkreśla klimat świątecznych dań, m.in. wigilijnego barszczu zupy grzybowej czy bigosu. Są także ważnym elementem esencjonalnych sosów, pierogów czy krokietów.

Jeżeli jednak chcesz w pełni wykorzystać ich potencjał, cieszyć się idealnym smakiem i konsystencją, musisz je adekwatnie przygotować. Sprawdź, jak długo gotować suszone grzyby, aby były miękkie i zachowały swoje największe walory.

Ile moczyć suszone grzyby i jak to powinno wyglądać?

Bez suszonych grzybów wielu osobom trudno jest wyobrazić sobie świąteczne pierogi czy uszka do barszczu. Aby jednak zachwycały smakiem i konsystencją, trzeba je przygotować w odpowiedni sposób. Zanim staną się pełnoprawnym składnikiem potrawy, muszą ponownie odzyskać wilgotność.

Jak moczyć grzyby? Przede wszystkim nie w gorącej, a w letniej, przegotowanej wodzie w dużym naczyniu. Powinny być całe zalane, a czas, który muszą spędzic w garnku zależny jest m.in. od rodzaju grzybów czy czasu ich przechowywania.

Jeśli jest krótki, zwykle wystarczają 3-4 godziny, ale w niektórych przypadkach potrzebna może być choćby całonocne moczenie suszonych grzybów. Warto więc poświęcić na to przynajmniej uśrednione 8-12 godzin, na bieżąco kontrolując proces. Oczywiście po wymoczeniu suszone grzyby trzeba odcedzić dzięki sitka.

Jak długo gotować suszone grzyby? Lepiej przestrzegaj zasad, bo pożałujesz

Czas gotowania suszonych grzybów zależy m.in. od tego, jak długo były moczone, do czego chcesz je wykorzystać i, z jakim gatunkiem masz do czynienia. Nie może być on zbyt krótki, bo wtedy pozostaną twarde, a potrawa nie nabierze odpowiedniej konsystencji.

Najlepiej wrzucić je do garnka wraz z niewielką ilością wody, w której się moczyły. jeżeli suszone grzyby są przeznaczone do zupy, zazwyczaj gotuje się je 35-40 minut, do farszu natomiast około 25 minut.

Nieco większej cierpliwości wymaga gotowanie suszonych grzybów do jednogarnkowych dań, zwłaszcza gdy mają stać się częścią gęstego sosu czy duszonego mięsa. Nierzadko przygotowuje się je do pełnej miękkości, przez około 60-90 minut.

Orientacyjnie zazwyczaj: suszone borowiki i podgrzybki wymagają ok. 30-40 minut gotowania, twardsze koźlarze – ok. 40-50 minut, ale już maślaki 20-25 minut. Za każdym razem trzeba więc podchodzić do tego indywidualnie.

Zobacz też:

​Chorwatki jedzą regularnie. Dzięki temu nie podjadają słodyczy

Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie

Nie wyrzucaj zeschniętego sera. Zalej go tym napojem, będzie miękki i smaczny

Idź do oryginalnego materiału