Wiele osób prawdopodobnie pamięta taką scenę z dzieciństwa, kiedy mama lub babcia wyjmowała z szafy odświętny obrus i kładła go na wielkanocny stół. To właśnie obrus jest jedną z głównych dekoracji stołu, która jest głęboko zakorzeniona w tradycji. Czy musi mieć kolor biały? W dawnych latach był to wręcz obowiązek. Dziś coraz częściej stawiamy na odcienie beżu lub szarości, a oprócz samego obrusu, na stole pojawia się także bieżnik - najlepiej z motywami wielkanocnymi.
REKLAMA
Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret
Stół wielkanocny - inspiracje tradycyjne i nowoczesne. Połącz te dwa nurty
Zacznijmy od tego, co położyć bezpośrednio na stół wielkanocny? Inspiracje nawiązujące do tradycyjnej formy dekoracji świątecznego stołu, nakazują wybrać biały obrus.
biały obrus (zdj. ilustracyjne) FotografieLink/pixabay
jeżeli chcemy oddać hołd tradycji, to należy wybrać właśnie ten kolor. W takim wariancie stół możemy ożywić kolorowym bieżnikiem lub podkładkami z motywem świątecznym.
Zdjęcie ilustracyjne iStock
Na stole równie elegancko prezentuje się także kolor beżowy lub delikatna szarość. jeżeli obrus ma dekoracyjne printy, to lepiej zrezygnować z bieżnika, aby uniknąć nadmiaru wzorów i kolorów.
Co na stół wielkanocny oprócz obrusa? Zastawa klasyczna czy nowoczesna?
W wielu tradycyjnych domach są dwie zastawy stołowe - jedna codzienna i jedna odświętna. Ta na specjalne okazje jest zwykle w kolorze białym i zawiera subtelne dekoracje, które jeszcze bardziej podkreślają jej wyjątkowość. Klasyczna porcelana to odpowiedź na pytanie, co na stół wielkanocny wybrać, jeżeli chcemy podążać za ponadczasowymi rozwiązaniami.
Zdjęcie ilustracyjne iStock / maximkabb
jeżeli jednak zależy nam na nowoczesnym akcencie, to warto wybrać zastawę w pastelowych lub bardziej wyrazistych kolorach, która świetnie będzie kontrastowała z białym obrusem. Ciekawą opcją na Wielkanoc jest także zastawa w dekor imitujący skorupkę jajka.
Stroik wielkanocny na stół w tradycyjnej formie - z owsem i barankiem wielkanocnym
Z uwagi na duchowy wymiar Wielkanocy, na tradycyjnym świątecznym stole musi znaleźć się figurka baranka wielkanocnego, najlepiej umieszczona w doniczce z młodym owsem.
Zdjęcie ilustracyjne iStock / udra
Stroik wielkanocny na stół w tej formie symbolizuje zmartwychwstałego Chrystusa. Możemy dołożyć do niego kilka gałązek bazi lub kwitnącej forsycji, aby miał bardziej wiosenny charakter.
Zobacz też: Wachowicz do wielkanocnego barszczu nie dodaje zakwasu, tylko coś całkiem innego. Smak jest obłędny
Stroiki wielkanocne na stół. Postaw na bukiet z żywych kwiatów
Minimalistyczne kompozycje z żywych kwiatów świetnie wyglądają obok stroików wielkanocnych na stół. Potrzeba naprawdę niewiele, aby wprowadzić przyjemny wiosenny akcent do domu. Wystarczy tylko umieścić w wazonie okazały bukiet z żółtych żonkili lub tulipanów.
Zdjęcie ilustracyjne iStock / Ekaterina Senyutina
Żywe kwiaty nie tylko wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale także uwalniają przyjemną woń, która sprawia, iż atmosfera przy stole pozostało bardziej ciepła i rodzinna. Takie rozwiązanie to także ukłon w stronę tradycji. Dawniej nie było tak łatwego dostępu do gotowych stroików, a wielkanocny klimat akcentowany był właśnie przez bukiety z kwitnących kwiatów.
Wianek wielkanocny na stół z kolorowych jajek. Zrób go razem z dziećmi
Nic nie podkręca świątecznej atmosfery tak bardzo, jak wspólne przygotowania. Idąc tym tropem, możecie całą rodziną zrobić własnoręczny wianek wielkanocny na stół. Do pracy wykorzystacie następujące materiały:
wianek wiklinowy
styropianowe kolorowe jajka różnej wielkości
kolorowe piórka
gałązki bukszpanu
klej do klejenia na gorąco
Wykonanie jest naprawdę proste. Wystarczy zaplanować rozmieszczenie poszczególnych elementów dekoracyjnych na wianku, a następnie przykleić je klejem na gorąco. Własnoręcznie przygotowana ozdoba na świąteczny stół jest gotowa w kilka chwil. Najlepiej umieścić ją w centralnej części, tuż obok święconki i patery z pisankami.
Dekorujesz dom na Wielkanoc? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.