Dieta bogata w witaminy sprzyja nie tylko zdrowiu całego ciała, ale także wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Poznajmy więc korzystne dla naszego piękna działanie witamin oraz ich źródła!
Wstęp
„Wtedy Daniel powiedział do sługi, którego przełożony eunuchów ustanowił […]: Poddaj próbie, proszę, twoje sługi przez dziesięć dni. Niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia. Potem przypatrzysz się naszym twarzom oraz twarzom młodzieńców, którzy jadają pokarm z potraw królewskich, i według tego, co zobaczysz, tak postąpisz ze swoimi sługami. […] A po upływie dziesięciu dni okazało się, iż ich twarze wyglądały lepiej i ich ciała były tęższe niż wszystkich młodzieńców, którzy jadali pokarm z potraw królewskich”1. Młodzi Izraelici wzięci do niewoli babilońskiej wykazali się znajomością fizjologii ciała i wiedzieli, iż prosta dieta będzie służyła nie tylko ich ciałom, ale i umysłowi. Dziś przyjrzymy się składnikom odżywczym, które pracują dla naszej urody.
Witaminy
Witamina A
Stanowi składnik chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Dzięki niej możliwa jest odnowa i regeneracja komórek skóry oraz produkcja nowych. Dodatkowo reguluje funkcjonowanie gruczołów łojowych, wspiera wymianę komórek, sprawiając, iż skóra jest świetlista i gładka, wspomaga odporność i chroni oczy. Witaminę A możemy znaleźć w dyni, batatach, marchwi, botwinie, jarmużu, kapuście, szpinaku i sałacie rzymskiej.
Witamina B1
Bierze udział w procesie wytwarzania energii oraz wspomaga pracę układu odpornościowego. Witaminę B1 zawierają m.in. orzechy włoskie, nasiona słonecznika, groszek, brukselka i czarna fasola.
Witamina B2
Odpowiedzialna jest za podział i rozmnażanie komórek. Jest obecna w grzybach, jajach, tempehu i szpinaku.
Witamina B3
Odpowiada za regenerację i proces naprawy DNA. Ponadto nawilża i koi skórę. Do źródeł witaminy B3 zaliczamy szparagi, groszek, sardynki czy dzikiego łososia.
Witamina B5
Wzmacnia włosy i pomaga zachować ich naturalny kolor oraz pomaga w utrzymaniu nawilżenia skóry. Znajdziemy ją w awokado, ziemniakach, grzybach oraz jajach.
Witamina B6
Do jej zadań należy: zapobieganie wysuszeniu skóry, pomoc w zachowaniu naturalnego koloru włosów, zapewnienie prawidłowego snu oraz regulacja nastroju i apetytu. Do jej źródeł zalicza się banany, nasiona słonecznika, orzechy laskowe, szpinak, ziemniaki i pistacje.
Witamina B7
Wspomaga metabolizm, odżywia nadnercza oraz wzmacnia paznokcie i włosy. Znajdziemy ją w awokado, botwinie, roślinach strączkowych, migdałach i jajach.
Witamina B9
Nazywana kwasem foliowym. Jest niezbędnym składnikiem dla prawidłowego rozwoju płodu. Bierze czynny udział w regeneracji komórek oraz syntezie DNA. Występuje w zielonych warzywach liściastych, brukselce, cieciorce, kiełkach, soczewicy i szparagach.
Witamina B12
Wspomaga metabolizm oraz gospodarkę energetyczną organizmu. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Źródłami tej witaminy są chlorella2, jaja, łosoś i sardynki.
Witamina C
Uelastycznia i ujędrnia skórę poprzez udział w produkcji kolagenu i elastyny. Wykazuje wysokie działanie antyoksydacyjne, regeneruje witaminę E w organizmie oraz wspomaga metabolizm. Wysoki poziom witaminy C zawierają m.in. ananas, brukselka, kiwi, jarmuż, truskawka i słodka papryka.
Witamina D
Wpływa na poprawę nastroju, wzmacnia kości i odporność. Reguluje przeciwbakteryjne funkcje skóry. Zawarta jest w jajach oraz grzybach (najwięcej witaminy D zawierają borowiki, kurki, pieczarki, boczniaki ostrygowate oraz grzyby Shiitake).
Witamina E
Chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, wspiera budowę czerwonych krwinek, chroni błony komórkowe oraz zapewnia nawilżenie ciała. Występuje w awokado, brzoskwiniach, botwinie, nasionach słonecznika, migdałach, pomidorach, szpinaku, papai, oliwkach i oliwie.
Witamina K1
Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega żylakom, redukuje cienie pod oczami. Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Jest obecna w bazylii, brokułach, brukselce, botwinie, burakach, jarmużu, czerwonej kapuście, kalafiorze, ogórku, szpinaku, szparagach i pietruszce.
Witamina K2
Wraz z wapniem zapewnia mocne kości, zęby i paznokcie. Znaleźć ją można w natto (fermentowane nasiona soi) oraz w fermentowanych warzywach3.
Zakończenie
Zatem, jak widzimy, klucz do zdrowej skóry i ogólnej witalności nie leży tylko w drogich kosmetykach, ale również w świadomym i zrównoważonym podejściu do diety. Historia młodych Izraelitów w niewoli babilońskiej jest inspirującym przykładem, jak prosta dieta może wpływać nie tylko na kondycję fizyczną, ale i na wygląd zewnętrzny.
Działajmy teraz, by cieszyć się zdrowiem i pięknem długoterminowo. Twoje ciało z pewnością ci podziękuje, a efekty będą widoczne na twarzy, tak jak u młodych Izraelitów w starożytnej Babilonii.
Przypisy
- Dn 1,11-15 UBG
- Žamboch M., Jak to jest z witaminą B12 w chlorelli?, www.zielonamocsieci.pl [24.12.2023]
- Hart J., Eat Pretty, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, Kraków 2017, str. 46-48