W Polsce przetrwały trzy rodzime rasy świń: puławska, złotnicka biała i złotnicka pstra. Ich historia sięga prawie 100 lat wstecz. Te zwierzęta nie zostały sztucznie zoptymalizowane pod kątem szybkiego wzrostu i niskiej zawartości tłuszczu. Dzięki temu zachowały swoje unikalne adekwatności genetyczne, które przekładają się na wyjątkową jakość mięsa. W przeciwieństwie do zwierząt z hodowli przemysłowych, rasy te są zdrowsze, a lochy mają instynkt macierzyński, co sprawia, iż są idealne do hodowli w małych, indywidualnych gospodarstwach.
Co sprawia, iż mięso jest tak wyjątkowe?
Mięso ze świń rodzimych ras charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i teksturą. Jest bardziej kruche, soczyste i ma charakterystyczną marmurkowatość, czyli delikatne przerosty tłuszczu, które podczas obróbki cieplnej uwalniają intensywny aromat. Dodatkowo, zwierzęta te są często żywione w bardziej zróżnicowany sposó