Sałata batawska – sałata Batavia – uprawa

1 rok temu
Zdjęcie: Sałata batawska – Sałata Batavia – Sałata Batawia


Batawia vel Batavia vel Sałata batawska (Lactuca sativa var. batavia) to warzywo liściaste, odmiana sałaty siewnej, która to odmiana powstała w wyniku skrzyżowania sałaty głowiastej oraz sałaty liściowej. Najbardziej popularna jest w Hiszpanii, gdyż tamtejszy klimat jest idealny do jej uprawy – umiarkowanie ciepły a jednocześnie wilgotny. Ponieważ jednak można batawię bez problemu uprawiać w szklarniach, odmiana ta dostępna jest na rynku przez cały rok. Z powodzeniem również można uprawiać ją u nas, zarówno w gruncie jak i pod osłonami.

Jak wygląda sałata batawska

Sałata batavia tworzy główki, ale nie są one mocno zwarte. Barwa, struktura oraz faktura i kruchość liści zależą od odmiany i najczęściej jest to intensywna zieleń, są jednak i takie, które przebarwiają się na kolor czerwony albo są czerwono-fioletowe. Brzegi liści są pofalowane albo lekko postrzępione, co sprawia, iż sałata ta bardzo atrakcyjnie się prezentuje jako ozdoba talerza. Sałata batavia jest łagodna i słodka w smaku, a jej liście są kruche i delikatne.

Sałata Batawia – uprawa

Sałata Batavia, tak samo jak inne rodzaje sałat może być uprawiana zarówno w gruncie jak i pod osłonami oraz w donicach na balkonie czy tarasie.

Nasiona sałaty batawskiej wysiewać można wprost do gruntu, można również tworzyć rozsadę i gotowe sadzonki sadzić albo w tunelach foliowych albo w donicach albo skrzynkach albo w gruncie.

Sałata batawska – Sałata Batavia – Sałata Batawia, źródło: depositphotos.com

Sałata Batavia – uprawa z rozsady

Na wiosenny zbiór sałatę Batavia wysiewa się do doniczki, skrzyneczki lub innego pojemnika wypełnionego żyzną, przepuszczalną i lekką ziemią między 10 marca a 10 kwietnia. Taką uprawę można trzymać choćby na jasnym parapecie, ale może to być również rozsadnik albo tunel foliowy czy szklarnia.

Miejsce siewu sałaty powinno być dobrze doświetlone, ciepłe i słoneczne.

Nasiona można wysiać dość gęsto na głębokości ok. 1 cm, a następnie, gdy już pojawią się co najmniej 2 listki główne przepikować je do osobnych pojemniczków, np. po jogurtach (zrobić w dnie otwory) albo do wielodoniczek. Pamiętać należy o systematycznym podlewaniu sałaty tak, by ziemia była stale, ale tylko umiarkowanie wilgotna. Do gruntu rozsadę sadzi się między 10 a 25 kwietnia. Tworzenie rozsady gwarantuje szybsze plony.

Sałata Batawia – uprawa w gruncie

Jeśli nie chcemy inwestować czasu w tworzenie rozsady, sałatę Batawia można wysiewać wprost do gruntu. Sieje się ją, w zależności od odmiany, między połową marca a połową kwietnia, a następnie pod sierpnia do połowy września. Zbyt wysokie temperatury powodują bowiem wybijanie sałaty w pęd kwiatostanowy. Są jednak odmiany sałaty Batawia, które można uprawiać przez cały sezon.

Ziemia dla sałaty powinna być w miarę żyzna, lekka i przepuszczalna, by nie tworzyły się zastoiny wodne. Sałata na tyle gwałtownie jest gotowa do zbiorów, iż nie ma potrzeby jej nawożenia. Najlepiej jest wysiewać ją co 2 tygodnie, wówczas można ją wykorzystywać na bieżąco przez cały sezon. Sałatę powinno się systematycznie podlewać, jeżeli nie pada deszcz. Podłoże powinno być stale umiarkowanie wilgotne. Sałata bowiem źle znosi zarówno okresy suszy jak i nadmiernej wilgoci.

Uprawa różnych rodzajów sałaty
Sałata to wyjątkowo cenione warzywo ze względu na swoje adekwatności i składniki odżywcze. Zawiera…
Czytaj więcej...

Sałata Batavia – odmiany

W naszych sklepach z nasionami próżno szukać Batavii odmian czerwonych, a i tych o liściach barwy zielonej wielu się nie znajdzie. Warto poświęcić jednak choćby jeden rządek tej bardzo smacznej i pięknie wyglądającej sałacie. Jest bardziej odporna na warunki środowiskowe, a także dłużej zachowuje świeżość niż sałata masłowa.

Sałata Batavia ‘Lirice’

Sałata Batavia ‘Lirice’ ma żywozielone, karbowane liście, które tworzą zwarte główki. Odmiana ta przeznaczona jest do uprawy w gruncie. Nasiona wysiewa się od lutego do kwietnia, a sałata gotowa jest do zbiorów od maja do października. Siew nasion na głębokość 1 cm w rozstawie 20×30 cm. Stanowisko słoneczne, ziemia żyzna, przepuszczalna, najlepiej próchnicza lub kompostowa.

W uprawie sałaty dobrze jest stosować płodozmian warzyw, co zapobiegnie występowaniu chorób i atakom szkodników.

Płodozmian warzyw

Sałata Batawia ‘Blonde De Paris’

Sałata Batawia ‘Blonde De Paris’ to odmiana bardzo wszechstronna, którą można siać od wczesnej wiosny przez lato aż do jesieni. Można ją uprawiać zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Tworzy duże, zwarte główki, łącząc w sobie zalety sałaty masłowej oraz sałaty kruchej.

Najlepiej jest uprawiać ją z rozsady wysiewając w doniczce, by po 2 tygodniach przepikować siewki do osobnych pojemników, a następnie, przesadza się je na miejsca docelowe. Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione, inaczej sałata Batawia ‘Blonde De Paris’ nie zawiąże główek.

Sałata masłowa – uprawa, pielęgnacja, odmiany sałaty masłowej
Sałata masłowa (łac. Lactuca sativa var. Capitata) to warzywo liściowe, rodzaj sałaty siewnej, niezwykle…
Czytaj więcej...

Batawia – adekwatności i zastosowanie

Batavia to warzywo niskokaloryczne, które w 95% składa się z wody. Jest więc doskonałym składnikiem diety redukcyjnej. Wspomaga również odchudzanie, gdyż zawiera spore ilości błonnika. Sałata batawska to bogactwo witamin (A, C, K, kwas foliowy – wit. B9), minerałów (miedź, żelazo, potas, wapń), przeciwutleniaczy.

By organizm wchłonął jak najwięcej dobroczynnych substancji sałata Batawia powinna być jedzona zawsze w towarzystwie tłuszczu, wystarczy choćby kilka kropli oliwy z oliwek. A by zwielokrotnić ilość spożywanych witamin, minerałów i innych składników pokarmowych wartościowych dla organizmu warto sałatę batawską mieszać z innymi warzywami i ziołami jak koper ogrodowy, pietruszka naciowa, rzodkiewka, ogórek gruntowy, rzeżucha czy bazylia.

Warzywa na przedplon
Uprawę warzywniaka warto rozpocząć już od wczesnej wiosny siejąc warzywa na przedplon, aby maksymalnie…
Czytaj więcej...

Sałata batawia spożywana jest na surowo jako dodatek do różnego rodzaju surówek i sałatek. Świetnie sprawdza się na kanapkach, a także jako świeży dodatek do tortilli, hamburgerów czy zapiekanek.

Fot. główna: pxhere.com.tr

Idź do oryginalnego materiału