Sadzimy w ogrodach dla ozdoby, a zapominamy o jej owocach. "Złota jagoda" to skarb dla zdrowia i urody

5 godzin temu
Zdjęcie: Jak jeść miechunkę peruwiańską? Czy miechunka peruwiańska jest zdrowa? Fot. sirichai_asawalapsakul / iStock


Miechunka jadalna, miechunka peruwiańska, physalis, rodzynek brazylijski to dobrze znana roślina ozdobna, ale mało kto wie, iż sprawdza się również w kuchni. Jej niewielkie złote owoce to kopalnia cennych składników i smaku, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
Miechunka peruwiańska zaliczana jest do tej samej rodziny roślin, do których zaliczane są pomidory, papryka i bakłażany. Charakterystyczne owoce ukryte w przypominających papierowe lampiony mieszkach są wielkości niewielkich pomidorów koktajlowych. Dojrzałe są zwykle koloru pomarańczowego, żółtego, choć czasem także i zielonego. Cenne adekwatności miechunki już przed wiekami doceniali Inkowie, dziś tę roślinę tropikalną uprawia się przede wszystkim dla ozdoby niemal na całym świecie.


REKLAMA


Czy miechunka peruwiańska jest zdrowa? Sprawdź, czy warto jeść miechunkę
Miechunka jadalna to roślina, którą warto uprawiać nie tylko dla jej walorów ozdobnych. Owoce pełne są cennych składników odżywczych. Jak czytamy na zdrowie.gazeta.pl, to m.in. duże ilości witaminy A, witamin z grupy B (w tym tiaminy, ryboflawiny i niacyny), witaminy C, fosforu, wapnia i żelaza.
Dzięki nim, a przede wszystkim dzięki witaminom A i C, "złota jagoda" wspiera pracę układu odpornościowego, poprawia wygląd skóry, jest remedium wspierającym organizm w walce z przeziębieniem. Wspomaga także układ krwionośny, m.in. uszczelniając naczynia, oczy, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i ogranicza procesy starzenia skóry. Z kolei witaminy z grupy B zwiększają odporność organizmu na stres. 100 g owoców zawiera jedynie ok. 60 kcal, za to 5,7 g błonnika. Jak ją jeść?


Miechunka Fot. Krakowianin / Pixabay.com


Jak smakuje miechunka peruwiańska i jak jeść te owoce? Zrób z nich syrop albo dodaj do sałatki
Dojrzałe owoce physalis możesz jeść zarówno na surowo, jak i w formie przetworzonej. Są dość kwaśne, z lekką nutką goryczy, niektórym przypominają połączenie ananasa i słodkich pomidorów. Możesz je wrzucić do sałatki, np. z dodatkiem sera feta, pomidorków koktajlowych i awokado, zrobić z owoców konfitury, dżemy, galaretki i nalewki albo sos do mięs. Rodzynki brazylijskie możesz też wysuszyć, a następnie wrzucać do owsianek i muesli. Możesz je także zamknąć w słoiku. Jak zrobić miechunkę w syropie idealną jako dodatek do deserów, tortów i koktajli?


3 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru i sok z połowy cytryny zagotuj w garnku na średnim ogniu. Gotuj przez ok. 5 minut.
Owoce wyjmij z osłonek, umyj i wrzuć do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zalej jeszcze wrzącą zalewą.
Ostrożnie zakręć porządnie słoiki, odwróć do góry dnem i przykryj ściereczką. Powinny się zassać bez konieczności pasteryzacji.


OSTRZEŻENIE! Nie jedz niedojrzałych owoców miechunki. Może powodować problemy trawienne, takie jak bóle brzucha, gorączkę, wzdęcia. Choć nie ma innych przeciwwskazań, warto skonsultować się z lekarzem, jeżeli bierzesz leki w związku z chorobami przewlekłymi. Owoce mogą bowiem wchodzić w reakcje z niektórymi substancjami leczniczymi.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału