
Sady z rozłożystymi drzewami owocowymi odchodzą do lamusa. W ich miejsce sadzi się nowoczesne, szybciej owocujące drzewa. ale wraz ze starymi drzewami tracimy nie tylko część tradycyjnego krajobrazu polskiej wsi, ale i wartościowe pod każdym względem owoce o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Są jednak miejsca, gdzie ceni się tradycję starych polskich sadów.
– Sady tradycyjne, jak u babci, są w tej chwili niezwykłą atrakcją w ofercie gospodarstw agroturystycznych. Doradcy Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale założyli dziewięć lat temu na powierzchni 32 arów taki pokazowy sad tradycyjny i z wielką pasją go pielęgnują – informuje Agnieszka Woźniczka ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
W starym sadzie dawne odmiany drzew zostały zaszczepione na podkładkach silnie rosnących charakteryzujące się długowiecznością. Posadzono 19 odmian jabłoni, 6 odmian śliw, 3 odmiany wiśni i 5 odmian grusz. W przypadku jabłoni jest to siewka antonówki, w dla grusz – grusza kaukaska, dla śliwy ałycza, a wiśnie i czeremchy na czereśni ptasiej. Taki dobór podkładek sprawia, iż drzewa osiągają spore rozmiary.
– Nieocenioną wartością jest długowieczność tych drzew, które mogą rosnąć i plonować kilkadziesiąt lat – informuje Agnieszka Woźniczka.
W tym sadzie nie stosuje się żadnych sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, ponieważ drzewa wykazują większą odporność na szkodniki i choroby. Owoce tych odmian są bardzo smaczne.
Sad odwiedzają nie tylko rolnicy, ale i studenci, uczniowie szkół branżowych, a choćby podstawowych czy przedszkolaki. Drzwi sadu otwarte są też dla indywidualnych gości.