Kurki, a adekwatnie pieprzniki jadalne to jedne z najpopularniejszych grzybów. Smakują wyśmienicie, a przepisów na ich smaczne przyrządzenie wciąż przybywa. Warto zwrócić uwagę na te grzyby nie tylko w kwestii walorów smakowych, ale również, jeżeli chodzi o wartości odżywcze. Okazuje się, iż mają ich całkiem sporo.
Jakie są adekwatności grzybów kurek? Niosą za sobą liczne korzyści zdrowotne
Kurki to dla niektórych ulubiony gatunek grzybów, z którym chętnie przygotowują wiele potraw. I słusznie. Cenione za swój smak, znajdują również aprobatę za wartości odżywcze, jakie ze sobą niosą.
Co można w nich znaleźć? Między innymi bogate są w takie witaminy, jak A, E, C oraz liczne witaminy z grupy B. To jednak nie wszystko. W składzie kurek obecnych jest wiele minerałów, wśród których wymienia się wapń, magnez, potas, żelazo, a także cynk.
Często można usłyszeć, iż grzyby nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych. Kurki pokazują jednak, iż w tym stwierdzeniu nie ma zbyt dużo prawdy. Najlepsze jest to, że tak wiele cennych składników odżywczych jest obecnych w grzybach, które cechuje niska kaloryczność, a przy tym wysoka zawartość błonnika.
W kurkach znaleźć można również tłuszcze, w tym niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy grzyby te wykazują także adekwatności przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.
Zobacz także: Te grzyby są trujące, a wyglądają jak jadalne. Różni je pewien szczegół
Kurki — skarb natury i kulinarny rarytas. Zbieraj, póki trwa sezon
Kurki to bardzo charakterystyczne grzyby, poprzez swój kolor, a także wygląd. Sezon na nie trwa mniej więcej od czerwca aż do października. Warto w tym czasie wybierać się na grzybobrania i szukać dorodnych okazów kurek. Od teraz nie tylko ze względu na smak, ale także i wartości, jakie oferują.
Najlepsze jest to, iż grzyby te są niezwykle wszechstronne, przez co łatwo włączyć je do swojej diety. Warto więc korzystać z sezonu i szukać ich w lasach, aby cieszyć się z kurek wtedy, kiedy są świeże i łatwo dostępne.
Jak można je zastosować w kuchni? Okazuje się, iż na niezliczone sposoby bowiem dodają potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Sprawdzą się w sosach, zupach, zapiekankach, a także jako dodatek do mięs czy sałatek. Nie można zapomnieć o idealnym połączeniu kurek z omletem bądź jajecznicą. Opcji jest więc naprawdę sporo.
Póki trwa sezon, warto korzystać z tego złotego skarbu natury, zwłaszcza że świeżo zebrane kurki to najlepszy smak i aromat. Wobec tego najlepiej przetwarzać kurki na bieżąco i cieszyć się z ilości dobra, jakie ze sobą niosą. Chcąc jednak korzystać z nich również poza sezonem, warto skusić się na suszenie kurek lub marynowanie w occie. Na dłuższe przechowywanie sprawdzi się też mrożenie kurek.
Może cię zainteresować: Nigdy nie jedz takich grzybów. Skutki mogą być opłakane
Zobacz też:
Pranie może być tańsze o połowę. Wystarczy, iż włączysz tę funkcję
W którym momencie solisz wodę na ryż lub makaron? Większość osób popełnia błąd i niszczy garnki
Robisz pranie w 40 stopniach? Serwisanci pralek nie chcą żebyś wiedział, iż to błąd