Rzeżucha to nie tylko wielkanocna ozdoba, ale także symbol witalności. Jest pełna witamin (takich jak A, B1, B2, C, E, K, PP) oraz minerałów. Będzie więc wyśmienitym dodatkiem do kanapek, sałatek i jaj z majonezem. Choć jej uprawa wydaje się prosta, to jednak potrafi zaskoczyć. Zwłaszcza gdy zamiast bujnej zieleni pojawia się rzadka, wiotka trawka, która opada.
REKLAMA
Zobacz wideo Jedzmy rzeżuchę nie tylko od święta! Wzmacnia włosy i zawiera dużo witaminy C
Czemu rzeżucha opada? Najczęstsze powody jej słabej kondycji
Rzeżucha rośnie bardzo szybko, w niemal każdych warunkach. Już po 7-10 dniach tworzy na wysianej powierzchni zwarty, zielony dywan. Czasami jednak coś może pójść nie tak, przez co zamiast gęsto posianych listków, będziemy mieć do czynienia jedynie z marniejącą trawką. Co może być tego przyczyną? Oto najważniejsze czynniki i najczęstsi winowajcy:
Temperatura. Rzeżucha najlepiej rośnie w 20-22 stopniach Celsjusza. W chłodzie kiełkuje wolno lub wcale. Unikaj więc przeciągów i zimnych parapetów. Zdecydowanie lepszy będzie ciepły blat kuchenny.
Wilgotność. Podłoże (wata, lignina) powinno być stale lekko wilgotne, ale nie mokre. Zbyt suche warunki sprawią z kolei, iż nasiona nie będą kiełkować, a zbyt mokre - zaczną gnić. Podlewaj ją wodą w temperaturze pokojowej i nie przykrywaj nasion.
Rzeżucha FOT. Marta B?a?ejowska / Agencja Wyborcza.pl
Światło. Rzeżucha potrzebuje dużo światła. W ciemności po prostu blednie. Możesz pomóc jej zwykłą lampką LED, jeżeli jest pochmurno.
Nasiona i termin siewu. Stare lub źle przechowywane nasiona również mogą być przyczyną braku wzrostu rośliny. Wysiewaj je najlepiej na ok. 7-10 dni przed świętami. jeżeli nie wzejdą, zmień opakowanie lub miejsce.
Jak siać rzeżuchę w domu? Wystarczy jedna zmiana, żeby zauważyć efekty
Mimo iż rzeżucha rośnie szybko, to proces ten można jeszcze przyspieszyć. Wystarczy zastosować patent, który idealnie sprawdzi się dla zapominalskich, którzy zostawili wysiew na ostatnią chwilę lub tych, którzy chcą wcześniej cieszyć się świeżą rzeżuchą. Na czym polega ten trik?
Chodzi o namoczenie nasion w letniej wodzie przez blisko 1-2 godziny przed wysiewem. Proces ten przyśpieszy kiełkowanie.
Następnie należy wysiać je na wilgotne podłoże np. watę, ligninę, sitko nad wodą lub skorupki wydmuszek.
Przez cały czas trzeba dbać o stałą wilgotność i ciepło, dzięki czemu roślina gwałtownie wykiełkuje.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.