
Rolnictwo węglowe może nie tylko zahamować degradację gleby, ale i poprawić ich żyzność. Przekłada się to na większe i bardziej stabilne plony.
Rolnictwo węglowe to podejście do uprawy roślin mające na celu zwiększenie zawartości węgla organicznego w glebie, co w praktyce oznacza wykorzystanie technik, które pomagają wychwycić dwutlenek węgla z atmosfery i zmagazynować go w glebie.
– Gleba, czyli mieszanina minerałów oraz żywej i martwej materii organicznej, wody, powietrza jest jednym z najważniejszych zasobów planety oraz zasobów w rolnictwie. Żyzność gleby zapewnia roślinom odpowiednie warunki do wegetacji, składniki pokarmowe, wodę i glebowe powietrze – informuje Agata Ziętara ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Jak mówi ekspertka, o żyzności gleby decydują jej zasobność i adekwatności sprzyjające transportowi składników z podłoża do gleby.
Spadek żyzności gleb powiększa się i jest związany z:
- upraszczaniem zmianowań i błędami w agrotechnice,
- zbyt małym udziałem roślin bobowatych w zasiewach,
- techniką uprawy roli,
- brakiem stosowania nawozów naturalnych i organicznych,
- zaniechaniem uprawy roślin wieloletnich,
- brakiem wapnowania i niedostosowaniem poziomu nawożenia mineralnego do potrzeb pokarmowych roślin,
- techniką uprawy roli – uprawa płużna
Odpowiedzią na narastające zagrożenie związane z degradacją gleb mogą być praktyki, takie jak:
- zwiększenie zawartości materii organicznej w glebie przez zastosowanie nawozów naturalnych i organicznych:
- płodozmian i uprawy okrywowe,
- minimalizacja orki, stosowanie uprawy bezorkowej,
- rolnictwo ekologiczne,
- ochrona trwałych użytków zielonych,
- stosowanie wapnowania, odpowiednie pH gleby.