Działanie mikrogranulek, zaprezentowane na kongresie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, opiera się na prostym, ale genialnym pomyśle. Powstają one w wyniku reakcji polifenoli z zielonej herbaty z witaminą E . Dzięki temu zyskują zdolność do wiązania tłuszczów. Aby ochronić je przed zniszczeniem w żołądku, naukowcy otoczyli je specjalną powłoką z naturalnego polimeru pozyskiwanego z glonów. Ta osłona pęka dopiero w jelitach, uwalniając mikrogranulki, które niczym małe pułapki zbierają tłuszcz z pożywienia.
Dotychczasowe leki, jak popularny orlistat , działają przez blokowanie enzymów trawiennych, co może prowadzić do poważnych uszkodzeń wątroby i nerek. W przeciwieństwie do nich, chińskie granulki po prostu wiążą tłuszcz, a następnie są wydalane z organizmu.
Sukcesy w badaniach na szczurach
Skuteczność tej no