Pyrciochy z omastą i śliwczanką smakowały najlepiej

5 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Szklany Dom w Ciekotach


Gotowane ziemniaki ze skwarkami, omastą i koperkiem oraz kompot owocowy były hitem konkursu kulinarnego w Ciekotach. Gospodynie i gospodarze prześcigali się w pomysłach na proste i smaczne wiejskie dania w żniwnych zestawach.

Pyrciochy z omastą i koperkiem oraz śliwczanką przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Żeromszczanki z Mąchocic-Scholasterii uznano za przez jurorów za najsmaczniejsze i w dodatku od dziesiątek lat gotowane w domach w gminie Masłów.

Fot. Szklany Dom w Ciekotach

To danie, które można bardzo gwałtownie przygotować, co w czasie prac przy żniwach, przy których zajęte były całe rodziny, ma ogromne znaczenie

Jak przygotować pyrciochy z omastą?

Gospodynie zdradziły przepis, do którego potrzebne są ziemniaki, skwarki ze słoniny lub boczku i koper.

Ziemniaki należy obrać i ugotować, odcedzić, a następnie polać wytopionymi ze słoniny lub boczku skwarkami. Posypać obficie koprem.

Kompot dla żniwa najlepiej uda się z owoców sezonowych, to jest śliwek.

Fot. Szklany Dom w Ciekotach
Fot. Szklany Dom w Ciekotach


Idź do oryginalnego materiału