Posadź już teraz tę roślinę. Jej obfite plony wykorzystasz w kuchni przez cały rok

top.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Niektóre rośliny wykorzystujemy w kuchni jako dodatek do dań i napojów. Tak jest właśnie z popularną miętą, która jest dostępna w supermarketach. Może jednak warto wyhodować ją samodzielnie na parapecie? Stanie się piękną ozdobą kuchni i będzie zawsze pod ręką.

Już teraz posadź miętę i ciesz się jej obfitymi plonami przez cały rok i to bez wychodzenia z domu. Ta roślina jest bardzo łatwa w uprawie, dlatego poradzi sobie z nią choćby początkujący ogrodnik. Sprawdź najważniejsze informacje o pielęgnowaniu mięty.

Sadzenie mięty - jak prawidłowo to zrobić?

Miętę można pozyskać zarówno z nasion, jak i sadzonek. Bardziej polecane są te drugie, ponieważ znacznie szybciej zakorzeniają się w nowym miejscu.

Do posadzenie tego aromatycznego zioła potrzebujemy dość dużej doniczki z otworami drenażowymi. Roślina gwałtownie się rozrasta, a dzięki drenażowi zapewnimy jej odpływ nadmiaru wody i zapobiegniemy gniciu korzeni.

Do takiej doniczki musimy nasypać ziemię i zrobić w niej dołek dzięki łopatki. Wsypujemy do niego kilka nasion lub umieszczamy w nim sadzonkę. Standardowo po posadzeniu podlewamy miętę.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Wysiew warzyw w marcu - o czym trzeba pamiętać

Jak uprawiać miętę w domu? Najważniejsze zasady

Miętę najlepiej sadzić wiosną albo jesienią. Wtedy możemy spodziewać się bardzo obfitych plonów. Wpływ na to ma również wybór odpowiedniego stanowiska. Roślinę stawiamy w miejscu o średnim nasłonecznieniu. Może to być lekki półcień. Zbyt duża ilość promieni słonecznych powoduje natomiast poparzenia jej delikatnych liści.

To aromatyczne zioło będzie dobrze rosło, jeżeli posadzimy je w żyznej glebie o odczynie obojętnym albo lekko zasadowym. Musimy również zadbać o jego odpowiednie nawodnienie. Podlewajmy go dość często, a w trakcie upałów choćby codziennie. Uważajmy jednak, aby nie przelać rośliny, ponieważ jej korzenie zaczną gnić.

Żeby mięta wykiełkowała, to konieczne jest zapewnienie jej temperatury wynoszącej od 12 do 20 stopni Celsjusza. Później pamiętajmy o regularnym przycinaniu. Dzięki temu zabiegowi pobudzimy roślinę do wypuszczania nowych pędów.

Jak wykorzystać miętę w kuchni?

W kuchni możemy wykorzystywać zarówno świeżą, jak i ususzoną miętę. W tym drugim przypadku przechowujemy ją w pojemniku, jeżeli mamy zbyt dużo plonów.

To zioło pasuje do sałatek, szczególnie tych z owocami. Nadaje im orzeźwiającego smaku. Podobnie jest z napojami tj. woda, herbata, lemoniada, koktajle.

Innym zastosowaniem mięty w kuchni jest uzupełnianie nią deserów. Wspaniale komponuje się z ciastami, lodami czy czekoladą. Mało kto wie, iż pasuje również do dań mięsnych. Można przyrządzać na jej bazie zarówno sosy, jak i marynaty.

Zobacz też:

Posadź to obok lawendy. Będzie kwitła pięknie i długo

Jeśli masz bukszpany, nie przegap tego terminu. Zbliża się czas ważnego zabiegu

Chcesz, by hortensja obsypała się kwiatami? Wiosną zakop to pod krzewem

Idź do oryginalnego materiału