Polska Wolna od Pryszczycy: Bezpieczeństwo Żywności i Zwierząt w Polsce

plotkosfera.pl 1 dzień temu

Polska jest krajem, który nie został dotknięty przez pryszczycę, groźną chorobę wirusową zwierząt parzystokopytnych. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi potwierdza, iż w naszym kraju nie odnotowano żadnego ogniska tej choroby, a tysiące kontroli i badań potwierdzają bezpieczeństwo żywności. W związku z zagrożeniem ze strony państw sąsiednich, w Polsce realizowane są wzmożone działania prewencyjne, aby zapobiec przedostaniu się wirusa na terytorium RP.

Kontrola i Bezpieczeństwo Żywności

Służby weterynaryjne i sanitarne prowadzą wzmożone kontrole transportów zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie przejścia graniczne są zabezpieczone, a sklepy i targowiska podlegają ścisłemu nadzorowi. Konsumenci mogą czuć się bezpiecznie, ponieważ żywność pochodzenia zwierzęcego w Polsce pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi koordynuje działania zabezpieczające przed transmisją wirusa pryszczycy na terytorium RP.

Dane Liczbowe i Kontrola

Od stycznia do wczoraj przebadano 278 dzików i 80 jeleniowatych w powiatach położonych na granicy z Brandenburgią. Wszystkie wyniki badań były ujemne, co oznacza, iż wirus z Niemiec nie przedostał się na terytorium Polski. W związku z prowadzonymi działaniami prewencyjnymi, wszystkie transporty zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego są kontrolowane, a pojazdy poddawane są pełnej dezynfekcji.

Pryszczyca – Choroba Wirusowa

Pryszczyca jest zakaźną i wysoce zaraźliwą chorobą wirusową zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Chorują najczęściej krowy, świnie, kozy, owce. Wirus, który jest wysoce zakaźny dla zwierząt, charakteryzuje się dużą odpornością w środowisku i łatwo szerzy się niezależnie od warunków atmosferycznych. Ludzie mogą ulec zakażeniu, ale zachorowania u ludzi występują sporadycznie, a ich przebieg jest łagodny.

Zapobieganie i Profilaktyka

Zapobieganie pryszczycy polega na weterynaryjnym monitoringu biernym i czynnym zdrowia populacji bydła i świń oraz zwalczaniu ognisk choroby w przypadku jej wystąpienia poprzez eliminację zakażonych zwierząt. Prowadzi się również nadzór epidemiologiczny w środowisku osób narażonych na zakażenie wirusem pryszczycy. Indywidualna profilaktyka polega na stosowaniu środków ochrony osobistej oraz wzmożonej higieny podczas kontaktu ze zwierzętami hodowlanymi produktami pochodzenia zwierzęcego.

Bezpieczeństwo Żywności w Polsce

W Polsce konsumenci mogą nabywać towary z bezpiecznych źródeł pochodzenia. Intensywne kontrole prowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w placówkach oferujących artykuły mięsne. Wzmożone kontrole mięsa w zakresie znakowania i identyfikacji kraju pochodzenia oraz mleka pozyskiwanego od zwierząt parzystokopytnych prowadzone są również przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Każdorazowo, w przypadku ujawnienia produktów pochodzących z nielegalnych źródeł, należy niezwłocznie powiadomić adekwatne miejscowo organy Inspekcji Weterynaryjnej.

Idź do oryginalnego materiału