Rabarbar często uważany jest za owoc, ale w rzeczywistości to warzywo. Wyróżnia się charakterystycznym kwaskowatym smakiem, za pomocą którego sprawdza się doskonale jako dodatek do ciast, kompotów i dżemów. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim podkreśla, iż rabarbar to źródło witaminy A, C, K oraz błonnika. Tak przynajmniej jest, gdy spożywamy jego łodygi. Liście tej rośliny są bowiem trujące.
REKLAMA
Zobacz wideo Tarta z rabarbarem
Czy liście rabarbaru są trujące? Spożycie tej części może mieć poważne konsekwencje
Liście rabarbaru zawierają wysokie stężenie kwasu szczawiowego, który jest toksyczny dla ludzi. Zgodnie z informacjami udostępnionymi przez portal MedlinePlus do objawów zatrucia w tym przypadku należą m.in.:
osłabienie,
trudności z oddychaniem,
pęcherze w jamie ustnej,
pieczenie w jamie ustnej i gardle,
chrypka,
ból brzucha,
biegunka,
nudności i wymioty,
czerwony mocz,
drgawki.
Pęcherze i obrzęk w jamie ustnej mogą być na tyle poważne, iż uniemożliwią normalne mówienie i połykanie, a w skrajnych przypadkach toksyna powoduje choćby śpiączkę. Zatrucie kwasem szczawiowym wymaga natychmiastowego zgłoszenia się do lekarza. Nie należy podejmować żadnych działań na własną rękę. Na szczęście, jeżeli ograniczamy się do spożywania łodyg rabarbaru, nie mamy powodów do obaw. Warto jednak zaznaczyć, iż toksyczność liści tej rośliny nie musi oznaczać konieczności ich wyrzucania. Osoby z własnym ogródkiem lub działką będą mieć z nich wiele pożytku. Jak zatem można je wykorzystać?
Co można zrobić z liści z rabarbaru? Zamiast wyrzucać, można wykorzystać je w ogrodzie
Liście rabarbaru to świetny naturalny środek owadobójczy. Są bardzo pomocne w walce z takimi szkodnikami jak mszyce lub ślimaki. W celu przygotowania odpowiedniej mikstury należy zrobić z nich wywar. Po jego wystygnięciu wystarczy go odcedzić, przelać do butelki z atomizerem i rozpylić na uprawy, które chcemy chronić. Popularny wśród ogrodników jest również nawóz z liści rabarbaru. Tym razem będziemy potrzebować około dwóch kilogramów drobno posiekanych liści i 15 litrów wody. Składniki łączymy i odstawiamy pod przykryciem w zacienione miejsce. Taki roztwór mieszamy codziennie, a po dwóch tygodniach otrzymujemy z niego gotowy nawóz, który można stosować do podlewania.
Zobacz też: 6 tys. razy bardziej trująca niż cyjanek. Nie ma na nią antidotum. Polacy często zdobią nią ogrodyOstatnia propozycja to wykorzystanie liści rabarbaru do ściółkowania. Wystarczy rozłożyć je wokół roślin warstwą o grubości około trzech centymetrów. Po kilku tygodniach można dołożyć nowe liście, bez usuwania poprzednich. Taki zabieg niesie ze sobą kilka korzyści. Ograniczamy w ten sposób parowanie wody z gleby, zapewniamy osłanianym korzeniom roślin stabilniejszą temperaturę, poprawiamy jakość gleby, a ponadto ograniczamy wzrost chwastów.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.