Podlewaj co 2 tygodnie. Z 1 krzaka zbierzesz wiadro ogórków

3 tygodni temu
Zdjęcie: ogórki


fot. screen Youtube / @user-iq3sy2bq8l

Chciałbyś, żeby plony ogórków były zdecydowanie lepsze niż w ubiegłych latach? To możliwe choćby bez pomocy drogich odżywek ze sklepu czy ton obornika. Istnieje krótsza i prostsza droga do sukcesu. Koniecznie sprawdź ten naturalny nawóz do warzyw.

Podagrycznik to pospolita roślina, która rośnie w całej Polsce. Jest go tak dużo, iż nieraz pozbywamy się go z podwórka, bo uważamy, iż jest nędznym chwastem. W rzeczywistości to skarbnica minerałów, które mogą wesprzeć rośliny uprawne na etapie plonowania, m.in. ogórki.

Podagrycznik zadba o twoje ogórki. w okresie nie nadążysz z robieniem małosolnych i kiszonych

fot. Pixabay

Roślina na powyższym obrazku podagrycznik. Skoro już wiesz, jak wygląda, spróbuj go poszukać i zerwać – cenne są wszystkie jego elementy zarówno liście, kwiaty, jak i łodygi. Z ok. 1 kilograma surowca powstanie jedna z najskuteczniejszych odżywek do ogórków, która zwielokrotni plony.

Podagrycznik umieść w sporym pojemniku i zalej 10 litrami wody, odstaw w cień na mniej więcej 14 dni. Jedna ważna uwaga: podczas upałów fermentacja nabiera rozpędu. Pamiętaj, aby każdego dnia zamieszać nawóz.

Zajrzyj do niego po kilkunastu dniach – jeżeli z jego powierzchni zniknęła piana, jest gotowy. Musisz go odcedzić i rozrzedzić wodą w proporcji 1:10. Płynną gnojówkę przelej np. do konewki i podlej ogórki. Za 14 dni powtórz zabieg i kontynuuj go przez cały sezon wegetacyjny, zachowując wskazany okres karencji.

Idź do oryginalnego materiału