Pierzga to pyłek z nektarem zmieszany z wydzieliną gruczołów ślinowych i enzymami. Jest naturalnym pokarmem pszczół. Powstaje w wyniku fermentacji pyłku kwiatowego przyniesionego do ula w postaci obnóży, złożonego i „ubitego” przez pszczoły w komórkach plastrów.
W tych naturalnych warunkach ulowych, gdzie wszystkie te czynności pszczół są uszeregowane w odpowiedniej kolejności, pyłek kwiatowy poddany jest procesowi fermentacji mlekowej. Powstaje pierzga, zwana "chlebem pszczelim", mająca wyższą wartość odżywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny.
adekwatności pierzgi są podobne jak w przypadku pyłku kwiatowego, jednak jej działanie jest ok. 2-krotnie silniejsze. Zbliżony jest też ich skład, różnice widoczne są natomiast w ilości poszczególnych związków. Pierzga zawiera takie witaminy jak: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H,: ma