Pasieki zalał Cementowy Miód. Pszczelarze załamują ręce

wdi24.pl 1 miesiąc temu

Pszczelarze z Podtatrza stoją przed niecodziennym wyzwaniem, które zagraża przetrwaniu ich pszczół. W ich ulach pojawił się niezwykły "cementowy miód", który, mimo swojego smaku i bogactwa mikroelementów, stanowi poważne zagrożenie dla pszczół. Pozostawienie tego miodu na zimę w ulach może doprowadzić do masowego pomoru pszczół. Pszczelarstwo to zawód pełen niespodzianek, jak mówi Jan Świdroń, prezes Podhalańskiego Zrzeszenia Pszczelarzy, który sam jest właścicielem pasieki. Wielu pszczelarzy z Podhala, Spiszu i Orawy boryka się w tej chwili z tym problemem. "Cementowy miód" to miód o wysokiej zawartości melecytozy, cukru o bardziej złożonych wiązaniach niż fruktoza. Mimo iż jest smaczny i bogaty w mikro i makroelementy, jest bardzo trudny do usunięcia z plastrów miodu, które są wyciągane z ula. W wielu przypadkach jest to wręcz niemożliwe. Melecytoza w miodzie powoduje, iż miód bardzo gwałtownie krystalizuje i zastyga już w ulu. Nie wypływa z ramek choćby po ich odwirowaniu. Jedynym sposobem na odzyskanie go jest namaczanie plastrów przez wiele godzin w wodzie. Wówczas cześć miodu rozpuści się na tyle, by go wywirować, ale powstały w ten sposób produkt nadaje się już tylko do produkcji alkoholowego miodu pitnego. Za taki stan rzeczy odpowiada spadź, słodkie krople wytwarzane na liśc

Idź do oryginalnego materiału